MUP Srbije pomaže u gašenju požara kod Višegrada

Vesti 31. jul 202113:26 > 13:286 komentara
Izvor: MUP Srbije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije su se po naredbi ministra Aleksandra Vulina uputili u Republiku Srpsku da pruže pomoć u gašenju požara na planini Stolac iznad Višegrada.

Kako je saopšeno iz MUP-a, pripadnici Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije su uspeli da lokalizuju požare u okolini mesta Negbina kod Nove Varoši i na Crnom Vrhu kod Priboja.

Sa dva helikoptera „bel“, nosivosti vode od jedne tone i helikopterom „gazela“, koji je predviđen za izviđanje, pripadnici MUP-a su stigli na planinu Stolac i pokušavaju da zajedno sa ostalim službama Republike Srpske stave požar pod kontrolu.

Izvor: MUP Srbije
Izvor: MUP Srbije
Izvor: Ilustracija / MUP Srbije
Izvor: MUP Srbije
Izvor: MUP Srbije
Izvor: MUP Srbije
Izvor: MUP Srbije
Izvor: MUP Srbije

„Republika Srpska je prioritet Srbije… Svaka potreba Republike Srpske je i naša potreba. Politika (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića je jasna – zaštititi Srbe gde god da oni žive. Kao što smo uspeli da zaštitimo naše građane i njihovu imovinu kod Nove Varoši i Priboja, tako ćemo zaštiti i Srbe ovde u Republici Srpskoj. Učinićemo sve da građani u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj budu sigurni, mirni i bezbedni“, rekao je Vulin, navodi se u saopštenju.

On je izrazio spremnost da se pomogne i svim drugim narodima u Bosni i Hercegovini, u Federaciji, kao i svima u regionu kojima je pomoć potrebna.

U akciji na veoma nepristupačnom terenu na planini Stolac učestvuje posada Helikopterske jedinice i pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Čačka i Bajine Bašte.

Požar je zahvatio površinu od oko 10 hektara, a pripadnici Helikopterske jedinice do sada su imali 24 naleta i izbacili oko 20 tona vode.

Zahtev za upućivanje pomoći zasniva se na Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa Srbije i RS i Memorandumu o razumevanju između ministarstava unutrašnjih poslova.

Komentari

Vaš komentar