MUP Srbije u odgovoru Vladi CG: Postupilo se u skladu s procedurama, bez sile

Vesti 11. sep 202114:49 31 komentara
N1

Iz MUP-a Srbije ponovili su danas da su pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, u slučaju sina premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, postupili u skladu s procedurama, "bez primene sile i sredstava prinude, u skladu sa procenom situacije".

Iz Vlade Crne Gore su danas reagovali zbog, kako su naveli, odnosa policije Repubilke Srbije prema porodici premijera Zdravka Krivokapića. „Obaveštavamo javnost da su sinoć, u Beogradu, pripadnici policije Republike Srbije na grub i nedopustiv način atakovali na sina predsednika Vlade Crne Gore prof. dr Zdravka Krivokapića u trenutku kada se svojim automobilom parkirao ispred zgrade u kojoj, sa porodicom, živi jedna od kćeri premijera Krivokapića. U pratnji premijerovog sina, koji je štićena ličnost, bio je policijski službenik UP Crne Gore. Policijski službenici Republike Srbije, repetirajući pištolje, zatražili su od premijerovog sina, u trenutku kada je izlazio iz automobila, da stavi ruke na glavu, pa na krov automobila, pravdajući svoj postupak naredbom koju su dobili, ne pokazavši pri tom nikakav pisani nalog“, navodi se u saopštenju.

Nakon tog saopštenja oglasio se ponovo i MUP Srbije.

POVEZANE VESTI

„Kao što se u svom radu pridržava zakona i procedura tako će MUP Srbije strpljivo još jednom objasniti celokupnoj javnosti, a posebno Vladi Crne Gore šta se desilo sinoć u Beogradu, i ponavljaćemo objašnjenje koliko god bude bilo potrebno da se istina razume i prihvati“, naveli su iz MUP-a.

„Nakon primljenog obaveštenja na sistemu 192, da se u vozilu marke ‘mercedes’ civilnih crnogorskih tablica nalaze lica od kojih je najmanje jedno naoružano, pripadnici MUP-a Srbije su se dali u potragu za vozilom i licem. U skladu sa procedurama sačekalo se da se vozilo samo zaustavi iz razloga izbegavanja mogućnosti ugrožavanja bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju usled mogućnosti bekstva ili upotrebe vatrenog oružja primećenog u posedu jednog od putnika. Kada se vozilo zaustavilo, postupajući policajci su, vodeći računa o sopstvenoj bezbednosti, što jeste i mora biti prioritet u svakoj intervenciji policije, pokazali službeno oružje, identifikovali se i izvršili pretres. Ne postoji policija na svetu koja bi licu za koje se sumnja da ima oružje prišla bez ličnog naoružanja. Nestrpljivo čekamo da vidimo revolucionarne procedure crnogorske policije po kojima se bez oružja prilazi naoružanim licima“, navodi se u saopštenju srpskog MUP-a.

Dodaju i da su nakon legitimisanja osobe u pratnji sina premijera Crne Gore i njegovog predstavljanja kao pripadnika ličnog obezbeđenja, intervenciju završili, a oružje je, kažu, ostavljeno u posedu pripadnika MUP-a Crne Gore.

„Pripadnici Policijske uprave za grad Beograd ne znaju i ne treba da znaju da li je na našoj teritoriji sin predsednika Vlade Crne Gore, niti da li ima obezbeđenje. Ni jedan pripadnik MUP-a Srbije takođe ne kontroliše kretanje članova porodice Krivokapić i njihovog obezbeđenja. Niti imamo tu želju, niti imamo to pravo. Da tako nešto radimo bez saglasnosti porodice Krivokapić bili bismo optuženi da ih uhodimo i ometamo. Kao što se vidi, pripadnici PU za grad Beograd su postupili onako kako procedure nalažu, bez primene sile i sredstava prinude, u skladu sa procenom situacije. U pitanju je rutinsko postupanje koje je dokumentovano u skladu sa procedurama. Ovakvih intervencija dnevno imamo na desetine“, saopštava MUP Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare