MUP: U Srbiji nema kineskih policajaca, zajedničke patrole bile 2019. mesec dana

Vesti 04. dec 202214:36 9 komentara
Policija
Ilustracija / N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji o čijem navodnom postojanju, kažu, izveštavaju mediji. Naglašavaju da "u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Narodne Republike Kine", ali da ih je bilo šestoro u 2019. godini.

CNN je pisao da je Peking uspostavio više od 100 takozvanih prekomorskih policijskih stanica širom sveta, uključujući Hrvatsku, kako bi pratio, uznemiravao i u nekim slučajevima vraćao kineske državljane koji žive u egzilu. U okviru teksta podseća se na izveštaj agencije Rojters iz 2019. u kome se kaže da su se „kineski policajci pridružili srpskim policajcima u patroliranju u Beogradu kako bi pomogli u rešavanju priliva kineskih turista“. Jedan srpski službenik rekao je da Kinezi nisu imali ovlašćenja za hapšenja.

„Ističemo da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019. godine, šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama srpske i kineske policije svega mesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019. godine. Napominjemo da po osnovu Memoranduma, oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude“, kažu iz MUP-a.

Iz tog ministarstva poručuju da neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dve zemlje, Srbije i Kine, kao i saradnji koja je, kako kažu, uvek bila na visokom nivou.

Ministarstvo precizira da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, šest kineskih policijskih službenika 2019. godine bilo deo zajedničke patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

„Shodno odredbama Memoranduma, zadatak policijskih službenika iz Kine u zajedničkim patrolama bio je da pomažu policijskim službenicima Srbije u zaštiti javnog reda i bezbednosti i olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa policijom Republike Srbije, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare