MUP: Vizija nam je nula poginulih i teško povređenih u saobraćaju

Vesti 15. maj 202317:48 18 komentara
Shutterstock/ Ilustracija, arhivska fotografija

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Željko Brkić, istakao je da je "promena svesti" i ponašanja vozača ključ dostizanja zajedničkog cilja - nula poginulih i nula teško povređenih u saobraćajnim udesima u Srbiji.

Brkić je metaforički naveo da je vazduh ključan za život, a da je u saobraćaju vazduh odgovorno ponašanje učesnika, saopštio je MUP.

„Nažalost mi svakoga dana u Srbiji na putevima ‘ostanemo bez vazduha’, a da bismo ‘disali’ – bili bezbedni na putevima, potrebno je da svi činioci društva daju maksimalni doprinos“, rekao je državni sekretar na konferenciji „Vizija nula za Balkan“ u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja.

Naglasio je da saobraćajna policija ulaže maksimalne napore na sankcionisanju prekršaja koji direktno ugrožavaju bezbednost saobraćaja, ali i na preventivnim aktivnostima.

„Ipak, stanje bezbednosti saobraćaja u Srbiji još nije na nivou proseka Evropske unije. Veliki broj vozača na dnevnom nivou saobraćajna policija isključi iz saobraćaja upravo zbog vožnje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. Među njima je mnogo veoma mladih ljudi koji nisu ni svesni posledica do kojih takvo neodgovorno ponašanje može da dovede“, rekao je Brkić.

Istakao je da Vladino Telo za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja usvojilo Akcioni plan za period 2023-2030. godine, kao i Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja kojom je predviđena „Vizija nula poginule dece u saobraćaju“.

Krajem marta je objavljeno da su u Srbiji u saobraćajnim nezgodama 2022. godine poginule 553 osobe, među kojima i 13 dece, i da se godišnje u Srbiji statitstički gledano dogodi 30 odsto više udesa nego u uporedivim zemljama EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare