MUP: Vulin upoznao patrijarha sa nastojanjima državnih organa da se očuva mir

Vesti 21. jul 202218:0133 komentara
PORFIRIJE I VULIN
Tanjug/OMK MUP Republike Srbije

Patrijarh srpski Porfirije primio je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, koji ga je, kako je saopšteno iz MUP-a, upoznao sa nastojanjima državnih organa da se očuvaju mir i sigurnost na čitavom prostoru na kome živi srpski narod, a naročito na Kosovu i Metohiji.

„U tom cilju, Vulin je posebno istakao ulogu Srpske pravoslavne crkve i njenog nastojanja da uporedo sa drevnim manastirima i svim drugim svetinjama, u južnoj srpskoj pokrajini nastavi da u miru i sigrunosti živi i srpski narod“, navodi se u saopštenju MUP.

POVEZANE VESTI:

Dodaje se i da su se patrijarh i Vulin složili da po modelu kako su zaštićena ljudska i verska prava naših sugrađana drugih vera i nacija u Srbiji, treba nastojati da budu zaštićena i ljudska i verska prava našeg naroda koji živi izvan otadžbine, a bilo je reči i o daljim merama koje će doprineti da se zemljište oduzeto SPC na Kosovu i Metohiji konačno vrati u posed Crkve.

Srpski patrijarh je sa zadovoljstvom saslušao obaveštenje o pripremama za podizanje Memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini i istakao da je za Crkvu najbolji model izgradnje kulture sećanja onaj koji je primenjen u Jasenovcu, podizanjem manastira kao mesta molitve u kome svako, bez ikakve diskriminacije, može da se pomoli za postradale, stoji u saopštenju MUP-a.

Patrijarh je, kako se navodi, dao i svoj blagoslov inicijativi za izgradnju crkava i molitvenih mesta u objektima Žandarmerije i drugim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komentari

Vaš komentar