MUP: Za sada nismo dobili Milenkovićev zvaničan zahtev da se obrati javnosti

Vesti 04. jul 202221:16 10 komentara
MUP Srbije
N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da, "za sada, nije dobilo zvanični zahtev policijskog službenika Slobodana Milenkovića da se obrati javnosti".

Propisi jasno definišu na koji način se traži odobrenje za istup policijskih službenika u medijima, kao i način na koji se zvanično obraća nadređenima, a to svakako nije saopštenje pravnog zastupnika prosleđeno medijima, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Da li će Milenković, kada, i ukoliko bude došao zvaničan zahtev, dobiti odobrenje za istup u javnosti, zavisi isključivo od propisa koji se primenjuju na policijske službenike, svakako ne, od pritiska javnosti, koji, upućivanjem zahteva preko medija, želi da izazove advokat koji ga zastupa, navedeno je u saopštenju MUP-a Srbije.

Podsetimo, ranije danas Tomanović je naveo da je Milenković zatražio je odobrenje od ministra i v.d. direktora policije da se obrati javnosti.

Osveta inspektorima zbog otkrivanja učešća pripadnika vojnih i civilnih bezbedonosnih službi u aferi Jovanjica nastavlja se orkestriranom kriminalizacijom načelnika Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije, preko propagadnih glasila vladajućih političkih i bezbednosnih struktura, navedeno je u saopštenju advokata Zdenka Tomanovića, pravnog zastupnika inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića.

„Usmeravanjem pažnje javnosti na neistine i uvrede, očekujući širu solidarnost u kreiraju profesionalne i lične diskvalifikacije inspektora, centri moći pozivaju svoje pristalice na sve aktivnosti protiv onih koji su otkrili Jovanjicu. Time nameću stav da zakon i pravo nisu uvek neophodan instrument postupanja institucija te da je potrebno žrtvovati zakonito postupanje inspektora“, naveo je Tomanović.

On konstatuje da nadležno tužilastvo „ne vidi svoju nadležnost, da u interesu javnosti i spokojstva građana Srbije, zaštiti sopstveni kredibilet i podigne nivo samopoštovanja te javno podrži postupanje inspektora Milenkovića i Mitića na čijem radu je tužilaštvo baziralo dokaze u dve optužnice“.

Ali zato, kako dodaje, načelnik Milenković zbog zaštite profesionalnog i ličnog dostojanstva i časti, kao i zaštite svojih kolega koji su zbog primene zakona u borbi protiv droge založili svoje živote, podnosi u skladu sa Zakonom zahtev ministru i v.d. direktora policije, da dobije odobrenje da se obrati javnosti.

„Načelnik Milenković želi da javno demantuje sve iznete neistine i iznese istinu i podseti da afera Jovanjica nije proizvod tzv. podmetanja ni nezakonitih radnji policije, već partnerstva dela vojnih i civilnih bezbednosnih struktura i pojedinaca, koje se, prema stavu policajaca, nalaze u zoni kriminala“, ističe Tomanović u pisanoj izjavi.

Nakon toga oglasio se i branilac Dijane Hrkalović Vladimir Đukanović koji je Milenkovića pozvao u emisiju.