Muškarac upao u Prajd info centar, lomio inventar i pretio zaposlenima

Vesti 18. feb 202213:35 10 komentara
Pixabay

Beogradski Prajd Info Centar upozorio je da je u prethodne četiri godine 13 puta bio meta napada, a da se poslednji incident dogodio sinoć, kada je muškarac upao u prostorije centra gde je, kako se navodi, lomio inventar i pretio zaposlenima.

Iz centra su naveli da je, posle intervencije obezbeđenja, muškarac izbačen iz prostorija te nevladine organizacije, a da ga je potom uhapsila policija.

Zatražili su od predstavnika vlasti da javno osude „kontinurane“ napade na Prajd Info Centar i da „jasno kažu da su posvećeni borbi protiv diskriminacije i zaštiti svih, pa i LGBTI+ građana, od nasilja“.

„Ovo je 13. napad na Prajd Info Centar od 2018. godine od kada se nalazi na trenutnoj lokaciji. Po informacijama kojima Beograd Prajd raspolaže, nijedan od prethodnih 12 slučajeva napada na Prajd Info Centar nije do kraja procesuiran“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je LGBT+ zajednica u Srbiji izložena „višestrukoj, sistematskoj diskriminaciji“ a da su LGBTI+ osobe „često žrtve nasilja“.

„Velika netrpelivost prema LGBTI+ osobama u društvu često se ispoljava u vidu govora mržnje, kako u javnom prostoru, tako i u medijima i najčešće prolazi bez ikakvih sankcija. Zločin iz mržnje, koji je kao otežavajuća okolnost uveden u Krivični zakonik 2012. godine, do sada je sudski utvrđen u samo pet slučajeva“, naveli su iz Prajd Info Centra.

Pozvali su državu da garantuje bezbednost pripadnicima lokalne LGBTI+ zajednice i „desetinama hiljada posetilaca“ koji će, kako se navodi, boraviti u Beogradu od 12. do 18. septembra, kada će u glavnom gradu Srbije bitan održan EuroPrajd.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare