Mustafa: Kurtijeva vlada je vlada nasilja, ne razlikuje se mnogo od Rusa

Vesti 09. avg 202222:42 2 komentara
N1

Bivši kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je, povodom izjave sadašnjeg predsednika vlade da bi situacija između Kosova i Srbije mogla da eskalira u oružani sukob, da je vlada Aljbina Kurtija vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, pošto su oni zapalili Ukrajinu, dok su ovi zapalili institucije Kosova.

„Ovo je vlada nasilja. Nasiljem, kamenicama, suzavcem, molotovljevim koktelima, bombama, došao je na vlast. Ne zaslugama po radu i upravljanju. Čak i tamo čime je upravljao, on je propao, kao što su Priština i Prizren. Ne razlikuje se mnogo od Rusa po nasilju. Pale Ukrajinu, palili su institucije Kosova da sruše demokratsku vlast. Oni žele da uspostave paralelnu vojsku i paralelne organe pravde. ‘Ustav bez ustava’ (loša i kobna lekcija)“, rekao je on, prenosi KoSSev.

Povezane vesti

Mustafa je dodao da Kurti i kosovska predsednica Vjosa Osmani, kako je rekao, „imaju Rusiju i Srbiju za doručak i večeru“ i da oni koji podstiču rat dovode Srbiju do vrata.

„Od dolaska na vlast pričaju samo o ratu, govore da rat nije završen. Premijer i predsednik imaju Rusiju, Kinu i Srbiju danonoćno. Kao da smo centar sveta, gde će početi ‘Sudnji dan’. Oni su daleko više skloni da izazovu rat nego da promovišu mir. Dakle, oni koji podstiču rat, dovode Srbiju pred naša vrata”, izjavio je Mustafa.

Upitan o mogućnosti novog sukoba između Kosova i Srbije, Mustafa je rekao da interes Kosova nije rat, već rešavanje problema kroz mir i dijalog.

„Interes Kosova nije rat ili njegovo spominjanje. To je rešenje problema mirom i dijalogom. Premijer, ako uistinu računa na rat i želi rat, neka dovede svoju porodicu na Kosovo da postane odgovorniji za svoje odluke i svoj diskurs“, zaključio je Mustafa.

Kurtijeva izjava izazvala je brojne reakcije političkih stručnjaka, ali i opozicionih partija na Kosovu, odakle je zatraženo da se ne stvara panika, pošto ovako nešto, odnosno oružani sukob, ne može da se desi, navodi KoSSev.