Muž ambasadorke Ane Hrustanović postao direktor Telekoma u Briselu

Vesti 08. feb 202319:39 131 komentara
Printscreen

Damir Hrustanović, muž Ane Hrustanović koja je šefica misije Srbije u EU, postao je direktor novootvorenog predstavništva Telekoma Srbije u Briselu.

„Sa zakonske strane, ne postoji prepreka da suprug ambasadorke dobije položaj u predstavništvu državne firme. Da li je on najbolji izbor za to mesto ne može se zaključiti spolja gledano, jer Telekom nema obavezu da raspisuje konkurse“, navodi za portal N1 Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Podsetimo, Damir Hrustanović je sin Radmile Hrustanović, nekadašnje gradonačelnice Beograda i zamenice gradonačelnika. Njegova supruga Ana Hrustanović, bila je ambasadorka u Rimu od 2011. do 2016. godine, a šefica Misije Srbije pri EU u Briselu postala je 2016 godine.

Sredinom dvehiljaditih Damir Hrustanović bio je predsednik Nadzornog odbora Javnog preduzeća Nacionalni park Tara, a sa te dužnosti je razrešen odlukom Vlade od 20. oktobra 2005.

Novosti su svojevremeno, 2006. godine, spominjale ime Damira Hrustanovića. Ovaj list je pisao o tome da je Radmila Hrustanović, tada zamenica gradonačelnika, predsedavala organizacionim odborom za proslavu “Dana Beograda” 2006. (Belef) i da je znatan deo marketinške kampanje išao preko marketinške agencije Mozaik, koja je je bila, kako su objavili, poslodavac Damiru Hrustanoviću.

„Moj sin Damir sarađuje sa mnogim firmama u Beogradu, ali nigde nije zaposlen“, odgovorila je tada Novostima Radmila Hrustanović na pitanje da li je sukob interesa što je „Belef“ uposlio baš tu agenciju. Prema navodima lista, ta agencija je za ovu manifestaciju, te godine, angažovana prvi put. Hrustanovićeva je, takođe, kao glupost komentarisala i pitanje kako to da njen sin u ime Mozaika, elektronskom poštom, šalje obaveštenja o različitim marketinškim kampanjama, navele su tada Novosti.

Inače, Telekom je juče otvorio svoje predstavništvo u Briselu, obrazlažući svoje prisustvo kao „prirodno, pošto će Srbija biti članica EU“. Otvaranju je prisustvovao generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, predstavnici Ambasade Srbije i misije Srbije u Briselu, a kako saznaje N1 i pojedini lokalni lobisti i ljudi iz Srbije povezani sa našim institucijama.

Lučić je, inače, izjavio i da će kancelarije u predstavništvu da koristi i Euronews Srbija.

Ana Hrustanović – bez diplomatskog iskustva pravo u Rim

Ana Hrustanović
Printscreen

Kako je list Danas ranije pisao, glavna referenca za izbor Ane Hrustanović na funkciju šefa misije u Briselu bili su, navodno, njeni odlični kontakti sa tadašnjom evropskom šeficom diplomatije, Italijankom Federikom Mogerini.

Danas je svojevremeno pisao da je svoju karijeru Ana Urošević Hrustanović otpočela zahvaljujući Srđanu Šaperu, vlasniku agencije „Mek Ken Erikson“, sa kojim je jedno vreme i radila kao menadžerka za odnose sa javnošću, a koji ju je, kako se navodi, preporučio Borisu Tadiću, tadašnjem ministru odbrane u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore. Ona vrlo brzo postaje njegova portparolka, podseća Danas. Saradnju sa Tadićem nastavila je i kada je on postao predsednik Srbije, a kasnije su joj vrata otvorena u Ministarstvu spoljnih poslova. Kako navodi Danas, 2009, kao kadar DS-a, sa 28 godina i nimalo diplomatskog iskustva poslata je na službu u Rim, da asistira tadašnjoj ambasadorki Sandi Rašković Ivić. U ambasadi u Rimu obavljala je poslove prvog savetnika, a potom i savetnika za političke poslove, da bi 2011, nakon opoziva Raškovićeve, postala naš najmlađi ambasador, podseća list Danas.

„Diplomatska“ porodica i najplaćenija ambasadorka

Istovremeno sa Aninim unapređenjem u Rimu, kako je pisao Danas, njena svekrva Radmila Hrustanović imenovana je za ambasadora u Slovačkoj, čime je medijima dat još jedan šlagvort za priču o nepotizmu. Ana je u žižu javnosti došla i nekoliko godina kasnije, kada je obelodanjeno da je sa oko 6.000 evra mesečno najplaćeniji srpski ambasador i da živi na visokoj nozi u skupocenom rimskom stanu, koji mesečno sa režijama košta od 3.000 do 4.000 evra, navodi se u tekstu.

I pored mnogih nagoveštaja da će iz Večnog grada biti vraćena u Beograd, Ana Hrustanović dočekala je u Rimu kraj mandata, a u političkim krugovima se spekulisalo da je opstala zahvaljujući lideru JS Draganu Markoviću Palmi, ali i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio zadovoljan kako je pripremila njegovu posetu Rimu, pisao je Danas.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare