Muzej Beograda brinuće o spomeniku, Stojčić: Da ga prihvatimo kao deo nas

Vesti 28. jan 202111:35
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Muzej grada Beograda je u sastav objekata o kojima brine dobio i spomenik Stefanu Nemanji, to jest čitav kompleks spomenika, potvrdila je za Beoinfo direktorka ove ustanove Jelena Medaković.

Ona je podsetila da Muzej grada Beograda baštini sve važne, istorijski i umetnički vredne objekte, predmete i legate koji su nastali na široj teritoriji Beograda.

„Velika nam je čast i izuzetno smo zahvalni jer nam je poverena briga o ovom umetničkom delu. Najznačajniji i najvredniji artefakt koji će u budućnosti govoriti o današnjem vremenu jeste spomenik Stefanu Nemanji, a Muzej grada Beograda će čuvati svedočanstvo o ovom delu“, rekla je Jelena Medaković.

POVEZANE VESTI

Prema njenim rečima, Muzej grada Beograda će se u okviru svojih nadležnosti starati o zaštiti spomenika, što podrazumeva brigu o svim konzervatorskim merama koje jedan ovako složen objekat podrazumeva.

„Izrađen je izuzetno kompleksnim vajarskim i slikarskim tehnikama i ne radi se samo o livenju bronze, već imamo i scene urađene u bareljefu, mozaik rađen od venecijanske paste koji se nalazi u unutrašnjosti spomenika, a postoje i delovi od stakla. Sve mere zaštite obuhvataju svaki materijal pojedinačno, a naravno da je naš posao i da ne dođe do propadanja tokom vremena. U muzejske aktivnosti spadaju i raznovrsni programi, kreativna vođenja, organizacije izložbi i prezentacija našeg kulturno-istorijskog i umetničkog nasleđa“, dodala je direktorka Muzeja grada Beograda.

Gradski arhitekta: Novi simbol Beograda više od spomenika

Značaj spomenika Stefanu Nemanji je veliki, jer ništa slično nismo uradili tokom prethodnih pola veka, rekao je gradski urbanista Marko Stojčić.

„Sada će mladi naraštaji možda po prvi put saznati šta je sve Stefan Nemanja značio za Srbiju, njenu istoriju i nastanak srpske države. Siguran sam da će ovaj trg biti veoma posećen, a na samom spomeniku mnogi će moći da pročitaju i neke istorijske podatke i saznaju sve što je Stefan Nemanja značio i znači danas za srpsku državu. Značaj ovog trga sa Stefanom Nemanjom kao centralnom figurom jeste nešto što je i za mene lično veoma važno. Zadovoljni smo poslom koji smo obavili i sada je na svim građanima Beograda da u uživaju u ovom što smo uradili“, kazao je Stojčić za Кurir TV.

On je podsetio da će spomenik Stefanu Nemanji imati i svog kustosa, kao i to da će sa objektom stare stanične zgrade, koja će biti Istorijski muzej, činiti centar informisanja o istoriji Srbije.

„U arhitektonsko-urbanističkom smislu, ovo je najsavremeniji trg koji grad Beograd ima. Spomenik Stefanu Nemanji je, uz onaj knezu Mihailu, najznačajniji u Beogradu i pred nama je da prihvatimo spomenik i ceo prostor trga kao deo svih nas“, kazao je Stojčić.