Muzej grada Beograda: Kovačević nije u dogovoru s nama kupovao sliku „Stražar“

Vesti 23. sep 202115:00 > 15:029 komentara
nikola kovačević goran vesić paja jovanović beoinfo uprava carina
Izvor: Beoinfo/Uprava carina (Nikola Kovačević u društvu Gorana Vesića i slika "Stražar" Paje Jovanovića)

Gradski sekretar Nikola Kovačević nije u dogovoru sa Muzejem grada Beograda niti smo ikada bili u komunikaciji sa njim po pitanju kupovine slike Paje Jovanovića "Stražar", navodi se u odgovoru ove kulturne institucije za N1. "Naravno, to ne znači da sliku ne može da pokloni ili da na pozajmicu Muzeju koju Zakon o kulturi predviđa", dodaje se u saopštenju, koje je potpisala Direktorka muzeja Jelena Medaković.

Podsećamo, slika čuvenog Paje Jovanovića završila je u rukama Kovačevića – platio je oko 140 hiljada evra. Po povratku iz Beča pre dva meseca, Kovačević carini nije prijavio da kod sebe ima tako vredno umetničko delo. Carina je sliku tada zaplenila, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić je otkrio da je Grad bio zainteresovan da sliku kupi, ali da je to bila tajna. Budući da je nejasno za koga je gradski sekretar kupio sliku i zašto je plaćena novcem sa računa njegove supruge, obratili smo se, između ostalog, i Muzeju grada Beograda koji je danas negirao da ima ikakve veze sa kupovinom te slike.

Povezane vesti

U saopštenju muzeja navodi se i da privatno lice može da kupi sliku sa svog računa ili računa svojih srodnika ili da do slike dođe nasledstvom, zamenom, poklonom i da nakon toga umetničko delo Ugovorom o poklonu stavi Muzeju na staranje.

„Muzej određenom dokumentacijom dobija dokaz da je slika u legalnom vlasništvu poklonodavca i tek posle toga može sačiniti Ugovor o poklonu sa potencijalnim poklonodavcem. Muzejska komisija stavlja na predlog prijem poklona i o tome se odlučuje nakon procene svrsishodnosti poklona po više parametara“, ističe se u saopštenju.

Jelena Medaković naglašava u odgovoru N1 i da je Muzej grada Beograda „najlepši primer legatorske prakse u našoj zemlji“ i dodaje da može da kaže da su „zahtevi za prijemom poklona najredovnija praksa“ u toj ustanovi“.

„Sam Paja Jovanović je svoju zaostavštinu upravo našoj ustanovi poklonio, a dogovorio je za svog života i preuzimanje njegove urne sa pepelom nakon smrti. Mi pratimo aukcijske kuće i prodaje dela koja su za naš Muzej važna i naravno nadamo se prilici da dođemo do dela za popunu naših zbirki. Te potrebe planiramo vrlo detaljno i to je deo naših svakodnevnih obaveza. Kupovinu nije moguće dogovarati mnogo ranije jer se te prodaje vrlo brzo dešavaju i uglavnom nemamo informacije mnogo unapred, kada dođemo do saznanja obaveštavamo nadležne“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar