N1 imao uvid u dokument: Šta će o Telekomu na kraju pisati u izveštaju EP

Vesti 20. apr 202314:08 34 komentara
zastave EU
REUTERS/Yves Herman/File Photo

Telekom Srbija će ipak, i pored lobiranja te kompanije, biti označen u izveštaju o napretku Srbije, kao kompanija za koju postoji sumnja da zloupotrebljava svoj dominatan položaj na tržištu, kao i da vladajuća stranka koristi Telekom da bi povećala svoj uticaj na medije u Srbiji, saznaje N1 od izvora iz Evropskog parlamenta.

Prema saznanjima do kojih je došao N1, to stoji u usvojenom kompromisnom tekstu amandmana na izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije.

Takođe, saznajemo da se u kompromisnom tekstu izražava zabrinutost zbog moguće državne finansijske pomoći Telekomu, što toj kompaniji daje „nepoštene tržišne prednosti u odnosu na konkurenciju i doprinosi slabljenju nezavisnih medija“.

Pročitajte još:

Prema dokumentu u koji je N1 imao uvid, Evropski parlament traži od Evropske komisije da obrati pažnju na kredit od 70 miliona evra od Evropske investicione banke, imajući u vidu navode o zloupotrebi dominantnog tržišnog položaja.

Kako saznajemo, u kompromisnom tekstu nije ostalo spominjanje Telekoma u amandmanu u kome su pobrojane velike afere poput Jovanjice, Savamale, Krušika i drugih. Takođe, Telekom se ne spominje u delu o ruskom uticaju u Srbiji.

Prema našim saznanjima, izbačen je deo jednog od amandmana u kome je Telekom kritikovan zbog emitovanja programa ruske RT televizije.

To je, nezvanično, ishod nekoliko rundi konsultacija u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlementa.

Glasanje odbora o amandmanima biće 26. aprila u Briselu, dok će se o Izveštaju o napretku Srbije u celini raspravljati na plenarnoj sednici u maju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare