N1 došao do snimka: Direktor od novinara traži da „stavi tačku“ na istraživanje

Vesti 08. apr 202319:29 42 komentara

Redakcija N1 došla je u posed audio snimka, na kom se čuje kako direktor Subotica-transa od subotičkog novinara traži da „stavi tačku na istraživanje“ uz obećanje da će mu se „revanširati“.

Javno preduzeće „Subotica-trans“ vratilo je sporni uređaj za paljenje motornih vozila – starter, za koji je portal vesti024 otkrio da je plaćen 15-ak puta više od tržišne cene.

Uprkos uvredama koje je zbog istraživanja gradonačelnik Subotice uputio novinaru Branku Žujoviću, gradsko preduzeće je posredno priznalo grešku, međutim zbog raskrinane afere niko nije odgovarao.

Povezano

Saga o starteru za paljenje autobusa vrednom sedamdesetak hiljada, a plaćenom milion i 200 hiljada dinara počela je sredinom februara, kada je na portalu vesti024 objavljuje novinar Branko Žujović.

Vest o uređaju plaćenom 15 puta više od tržišne cene iz džepova Subotičana, odjeknula je javnosti, pa je reagovao i gradonačelnik. Uveravao da starter zaista košta toliko koliko je plaćen i da je u pitanju donacija Dunav-osiguranja. Ispostavilo se da ni jedno ni drugo nije tačno. I ne samo to.

„Direktor Subotica-transa Dejan Ljubisavljević je iz nekog razloga rešio da progovori. I on mi je zaista i pružio dosta dokumenata i informacija iz kojih sledi nesumnjivo sledeće – Taj uređaj nije zaprimljen kako treba, niko ga u firmi nije zadužio, i ne postoji ugovor o kupovini tog uređaja. Povrh svega ispostavilo se na osnovu dokumentacije koju nam je Ljubisavljević sam tamo ustupio dakle da je sama javna nabavka sprovedena na jedan blago rečeno čudan način“, kaže Branko Žujović, sa portala Vesti024.

Direktor je rekao i da nije bio informisan o spornoj nabavci, da je za sve saznao iz novinarskog istraživanja, posle čega je starter i vraćen, uz povrat novca. I nikom ništa.

Direktor Subotica-transa Dejan Ljubisavljević odbio je da govori za N1. U telefonskom razgovoru rekao nam je da je sve što je imao kazao u razgovoru za portal vesti 024. U tom intervjuu rekao je međutim još nešto – što do sada nije objavljeno.

Od novinara je tražio da na istraživanje „stavi tačku“.

„Ja bih voleo, ne tri tačke, nego da stavimo tačku druže moj, biću fer, revanširaću se, ali da završiš više s ovim“, rekao je Dejan Ljubisavljević.

„Ne želim da insinuiram šta to znači, odgovorio sam da jedino što mogu da prihvatim jeste javno izvinjenje“, kaže Žujović.

Umesto izvinjenja, Ljubisavljević je na sednici gradske skupštine rekao je da je starter vraćen zbog pritiska javnosti, ali i pertnji i napada kojima su izloženi on i njegova porodica, upravo zbog – novinarskog istraživanja.

Lider opozicionog Pokreta za građansku Suboticu i advokat Jene Maglai kaže da pravno posmatrano izvinjenjene bi značilo mnogo – jer direktor preduzeća za malverzacije snosi i krivičnu odgovornost.

„Ovo je čisto krivično delo korupcije 1/1 u kom su uhvaćeni na delu, ono što se kaže do lakata u pekmezu su uhvaćeni direktor javnog preduzeća, a posle toga i gradonačelnik koji je stao u zaštitu jedne koruptivne radnje. Smatram da činjenica da je gradonačelnik stao u zaštitu evidentnog krivičnog dela koje je izvršeno od strane direktora javnog preduzeća govori o tome da ovo nije bila samostalna akcija direktora, nego je bio nalog vezano za to da se moraju obezbediti određena sredstva da li za neke stranačke potrebe da li za nešto drugo nebitno, ali je fakat da je direktor ovde izvršavao po meni nalog sa višeg nivoa za obezbeđivanje određenih sredstava za potrebe stranke“, kaže Jene Maglai.

Preplaćeni starter je primer kako se sredstva javnih preduzeća prelivaju u partijski budžet. Činjica da na raskrinkanu aferu tužilaštvo nije reagovalo, kaže, govori sama za sebe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare