N1 na blokadi u Pakovraću: Meštani se menjaju na smenu, danonoćno

Vesti 04. avg 202212:50 > 18:269 komentara
Blokada, Pakovraće
N1

Meštani Pakovraća nastavili su blokadu magistralnog puta za vozila izvođača radova na izgradnji autoputa, nezadovoljni što im nije isplaćena zemlja koja im je, kako tvrde, oduzeta zbog izgradnje auto-puta. U međuvremenu, 15 kuća u Pakovraću ostalo je bez vode pre 24 dana, kada je, takođe zbog izgradnje autoputa, oštećen seoski vodovod.

Prema rečima reportera N1 Nenada Božovića, za meštane Pakovraća nižu se stalno problemi.

Pogledajte izveštaj našeg dopisnika:

Prvo su im bili razoreni lokalni putevi, zatim im je prašina potpuno uništila voćnjake, onda su ostali bez vode, a onda je usledilo i ono što nisu očekivali, mislili su da će država postupiti po rešenjima Osnovnog suda u Čačku i da će im biti isplaćena eksproprijacija, to se nije dogodilo, oni su dobili rešenja za iseljenje.

Pročitajte još

Onda su se meštani odlučili na radikalizaciju protesta i blokirali prilaz cementari. A kako ni taj potez nije mogao da natera nadležne da sa njima razgovaraju, onda su rešili da blokiraju lokalni put.

Miloš Nikolić iz Pakovraća za N1 kaže da su posle 25 dana blokade tunela morali da blokiraju i taj put, jer „niko nije imao sluha da im se obrati“.

„Naša blokada je imala nekog efekta, pre neki dan bili su direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i gradonačelnik Čačka Milun Todorović“, kaže Nikolić.

Dodaje da je njima Osnovni sud presudio, po cenama koje su već isplaćene u njihovom selu.

„Ne vidim razlog da se i nama ne isplati oduzeta imovina po tim cenama. Svakih sedam dana dobijamo rešenje za iseljenje. Pitali smo Drobnjaka i gradonačelnika, kažu dok se ne reši ovo neće nas rušiti, ali mi smo opet dobili rešenje za petak, u prisustvu policije“, kaže Nikolić, dodajući da se nadaju da ih neće iseliti.

Kako kaže, na putu je blokada 24 sata.

„Menjamo se na smenu, danonoćno, nema propuštanja vozila, sem običnih građana ili kamiona koji idu u privatne svrhe. Danas smo pustili kamione firme Štrabag, jer nasipaju put u našem selu“, kaže.

Bio je, kaže, i gradonačelnik sa ekipom Vodovoda.

„Nemamo vodu mesec dana, danas su došli iz Vodovoda, da se napravi arteski bunar, da bismo imali za život“, kaže.

Rekli su, dodaje, da tu ima par kuća koje ne mogu da se isele tako brzo.

„Mora se dati ljudima određeni rok da nađu nešto, nije lako jedno seosko domaćinstvo iseliti, nije to stan“, objašnjava.

Kaže da će blokadu ukinuti kada „žalbe koje su poslali Putevi budu ukinute“.

Nedaleko od Pakovraća, u Lučanima, postoji još jedna barikada. Meštani sela Lisice blokirali su put i kažu da neće pomeriti blokadu dok lokalni put ne bude saniran.

Komentari

Vaš komentar