N1 saznaje: Kako su rukovodioci VJT pokušali usmenim putem da kontrolišu istrage

Vesti 26. feb 202319:13 26 komentara

Dokumenta u koje je N1 imao uvid pokazuju kako su se prema zamenicima javnog tužioca u Odeljenju za suzbijanje korupcije odnosili rukovodioci, i kako su pokušali usmenim uputstvom da kontrolišu tok predmeta u istragama.

Prema skrinšotovima iz viber grupe javnih tužilaca i službenoj beleški u koje je N1 imao uvid, premeštanju dve tužiteljke iz Odeljenje za suzbijanje korupcije u odeljenje opšteg kriminala prethodio je pokušaj da se ograniči samostalnost rada javnih tužioca u Odeljenju za suzbiljanje korupcije.

Povezane vesti

Najpre je 7. februara, prema belešci, zamenica rukovodioca odeljenja Danijela Kljajić usmeno obavestila zamenike javnog tužioca da pre svake konsultacije sa policijom moraju da prvo obaveste rukovodioca odeljenja Željku Nikolaidis, koja će onda, a ne sam zamenik tužioca koji vodi istragu doneti odluku da li se od policije traži krivična prijava ili izveštaj o utvrđenim činjenicama.

Svoju zatečenost takvim, pa još tek usmenim, zahtevom podelila je sada premeštena tužiteljka Jasmina Paunović sledećeg jutra u tužilačkoj viber grupi u čiji tekst je N1 takođe imao uvid, napisavši da je zahtev protivustavan i protivzakonit:

„Bojim se da navedeno obaveštenje, koje očigledno nema formu ‘obaveznog uputstva’ dovodi sve nas u nezavidan položaj, jer bi to značilo protivustavno i protivzakonito postupanje, što dovodi i do izvršenja krivičnih dela protiv službene dužnosti, i to nevršenjem ili prekoračenjem datih ovlašćenja”, navela je Paunović.

Sat i po kasnije zamenike javnog tužioca na hitan sastanak sazvala je Brankica Marić, prva zamenica javnog tužioca. U međuvremenu je o svemu sa skupštinske govornice progovorila poslanica Marinika Tepić.

Istupanje poslanika u saopštenju Višeg Javnog tužilaštva istog dana nazvano je neprimerenim jer su:

“Sakriveni iza poslaničkih imuniteta, izneli niz neistina, proizvoljnih tumačenja i netačnih činjenica u vezi sa radom ovog tužilaštva, koje nisu čak ni pokušali da potkrepe dokazima.”

I dalje pozivaju da se Državno veće tužilaca sastane da raspravlja o nedozvoljenom uticaju pojedninh poslanika opozicije na više javno tužilaštvo u Beogradu. I, ako ovo do sada nije dovoljno zbunjujuće – na sastanku se pojavljuje i javni tužilac Nenad Stefanović i ubeđuju zamenike javnih tužilaca da nisu dobro razumeli usmetno preneto uputstvo, tj. da im niko ne oduzima samostalnost, ali da rukovodilac mora da bude upznat sa svim predmetima i činjenicama u predmetu, zatim kritikuje iznošenje problema u medije i u jednom trenutku dodaje:

„Ukoliko želimo samostalnost, možemo da idemo u sud i budemo sudije, u čemu ga je podržala prvi zamenik Brankica Marić“ …“Takođe je napomenuo da mu, svidelo to nama ili ne, ništa ne možemo, jer je on izabran na šest godina i da će tu i da ostane“.

Iz Višeg javnog tužilaštva su prvo ustvrdili da je Savović sama tražila premeštaj, što je ona odlučno demantovala, a onda naveli u odgovoru N1 da je u martu sama Savović radi ravnomerne raspodele na nove zamenike predmet vratila.

Prema saznanjima N1, novi kolega je u aprilu predmet zadužio i odmah i razdužio u pisarnici jer se isti nalazio kod policije na proveri. Savović je vraćena na predmet „zbog značaja i složenosti“ i u njega se uključuje i prva zamenica Brankica Marić koja, prema navodima Savović, i mimo njenog znanja daje uputstva policiji vezano za predmet korupcije u EPS-u.

Izvori N1 smatraju da u Višem javnom tužilaštvu zamenjuju teze kao i sa slučajem usmenog zahteva i kažu da, ako je i tražila da se zbog obima posla predmet dodeli drugom, nije tražila da se premesti iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u kome radi od osnivanja i za koji je specijalizovana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare