N1 saznaje: Telekom traži od EU da se ne pominje u izveštaju o napretku Srbije

Vesti 29. mar 202317:03 48 komentara
Telekom EU
Foto: N1 Profimedia Dmitry Rukhlenko Panthermedia

Telekom Srbija se žalio Evropskoj uniji sa zahtevom da se ta telekomunikaciona kompanija izbriše iz amandmana na nacrt izveštaja o napretku Srbije, pokazuje dokument do kojeg je ekskluzivno došla televizija N1. 

Podsetimo, grupa evroposlanika je prethodno podnela više amandmana na nacrt izveštaja o napretku Srbije, u kojima traži da se u izveštaj Evropske komisije uključi slučaj Telekoma Srbija i to u negativnom kontekstu. 

Tako se u jednom od amandmana Telekom kritikuje kao instrument vladajuće stranke da utiče na medijsko tržište u Srbiji, dok se u drugom amandmanu telekomunikaciona kompanija u vlasništvu države kritikuje jer omogućava emitovanje kanala Russia Today.

Kako na amandmane odgovara Telekom Srbija?

U amandmanu koji se odnosi na oblasti korupcije i organizovanog kriminala, evroposlanici traže da se u tekst izveštaja o napretku Srbije uz afere Krušik, Jovanjica i Savamala, doda i Telekom, a nadležni organi pozovu da ispitaju te slučajeve. 

Telekom se u odgovoru na amandman, u koji je televizija N1 imala uvid, brani obrazloženjem da nikada do sada nijedan javni organ niti sud nije utvrdio da je ta telekomunikaciona kompanije učestvovala u aktivnostima korupcije i organizovanog kriminala.

Pročitajte još:

Ipak, Telekom Srbija ne navodi kada se bilo koji javni organ ili sud bavio utvrđivanjem potencijalne korupcije u toj kompaniji.

Telekom je i ovu priliku iskoristio da optuži konkurenciju, pa se u tekstu žalbe našla i Junajted grupa. Telekom tvrdi da uključivanje te kompanije u amandman evroposlanika odgovara “potpuno neosnovanim i klevetničkim navodima koji dolaze od konkurenta tj. Junajted grupe”. 

Amandman su podneli poslanici Klemen Grošelj, Petras Austrevicius, Ilhan Kyuchyuk, Natalie Loiseau, Malik Azmani, Ramona Strugariu, Javier Nart, kao i Demetris Papadakis i Tonino Picula.

Sporna i Russia Today

Evroposlanici u jednom od amandmana pozivaju Srbiju da se bori protiv dezinformacija i manipulativnih anti-evropskih narativa. Evoposlanici osuđuju otvaranje predstavništva Russia Today u Beogradu, ali i kritikuju državni Telekom Srbija za emitovanje TV kanala Russia today.

Telekom u odgovoru na amandman navodi da proruski mediji nisu zabranjeni u Srbiji, pa tako svi distributeri na tržištu emituju iste, a kao primer Telekom navodi i Junajted grupu.

Ipak, Junajted grupa, tj. kablovski operater SBB koji je deo grupe, ne emituje kanal Russia Today od marta 2022.

Telekom u odgovoru Evropskom parlamentu poziva Evropsku uniju i Vladu Srbije da zajednički nađu rešenje za borbu protiv dezinformacije, a ne da, kako navodi Telekom, kroz amandmane selektivno vrše uticaj na operatore.

Telekom i mediji

Evroposlanici jednim od amandmana traže da se u tekstu izveštaja o napretku Srbije nađe i konstatacija da Evropska unija “ostaje zabrinuta u vezi sa problemom koncentracije medija u slučaju Telekom Srbija”.

Telekom u žalbi na amandman tvrdi da ne postoje dokazi da ta telekomunikaciona kompanija ima koncentraciju medija ni u jednom segmentu tržišta, niti u segmentu proizvodnje vesti.

Kao dokaz Telekom je priložio istraživanje gledanosti agencije Nilsen, prema kojem Telekomovi kanali imaju ispod 6% udela u gledanosti. Konkretno, filmski kanal Superstar 2,86%, sportski kanal Arena 1,57% i njuz kanal Juronjuz Srbija 0,09%.

Pročitajte još:

Telekom, na primer, navodi da znatan udeo imaju RTS, Pink, Happy, B92, ali i televizija Nova, koja je kablovska televizija i deo Junajted grupe. 

Ipak, Telekom u odgovoru na amandman ne navodi da tri navedene televizije nisu jedini mediji sa kojima ta telekomunikaciona kompanija sarađuje i preko kojih ima uticaj na medijsko tržište.

Telekom je prećutao saradnje sa Blumbergom, kao i televizijama Kurir, K1, i Tanjug, kao i portalima tih televizija. Takođe, Telekom je prećutao saradnje sa platformama Mondo i Euroaktiv. 

Takođe, Telekom se nije osvrnuo na član 32. Zakona o javnom informisanju i medijima koji propisuje da republika ne može osnovati izdavača medija. Niti neposredno, niti posredno, što bi mogao biti slučaj sa Telekomom.

Saradnja sa Evropskom investicionom bankom

U jednom od amandmana evroposlanici kritikuju državno učešće u Telekomu Srbija uz obrazloženje da to kompaniji daje povlašćen položaj na tržištu, ali i utiče na nezavisnost medija. 

Zato evroposlanici u amandmanu pozivaju Evropsku komisiju da ispita pozajmicu koju je Evropska investiciona banka odobrila Telekomu.

Telekom u žalbi tvrdi da je amandman evroposlanika “totalno neosnovan i činjenično netačan”.

Telekom se poziva na Komisiju za zaštitu konkurencije koja, kako tvrde, navode iz amandmana nikada nije utvrdila, niti postoji bilo kakva istraga o navedenom. 

Telekom i u vezi sa ovim amandmanom optužuje Junajted grupu bez jasne argumentacije da je ona ta, a ne Telekom, koja zloupotrebljava dominantan položaj.

Telekom u odgovori navodi saradnje sa Blumbergom, Juronjuzom i Insajderom kao dokaz da ne utiče na nezavisnost medija. 

Takođe, kao dokaz da doprinosi medijskoj nezavisnosti Telekom se hvali novinarskim nagradama. 

Primera radi, Telekom pripisuje sebi nagradu “The International Women’s Media Foundation” koju je Brankica Stanković dobila 2014. Telekom počinje saradnju sa Insajderom tek 2021. kada je u kablovsku ponudu uvrstio kanal Insajder TV.

Telekom želi da i Junajted grupa bude deo amandmana

Telekom u žalbi vešto izbegava delove amandmana evroposlanika u kojima se ta telekomunukaciona kompanija kritikuje da je kanal vladajuće stranke za uticaj na medijsko tržište kroz sporne akvizicjie i finansiranje različitih medija.

Tako i u odgovoru na još jedan amandman koji poziva na ispitivanje “operacija Telekoma Srbija”, ta kompanija kao kontra argument koristi Junajted grupu i tvrdi da bi u amandman trebalo uključiti i Junajted grupu jer u ponudi ima televizije Pink, RTS, Happy, Prva i B92. 

Stiče se utisak da Telekom te televizije doživljava kao one kroz koje vladajuća partija vrši uticaj na medijsko tržište, pa odgovornost želi da prebaci i na Junajted grupu.

Telekom u odgovoru ne komentariše na primer akviziciju kablovskog operatera Kopernikus, vrednu 195 miliona evra, koja je izazvala najviše kritike u delu stručne javnosti.

Takođe, Telekom se ne osvrće na primer na Ugovor sa Wireless medijom vredan 38 miliona evra.  

Nepoznato je da li će išta od amandmana ući u tekst izveštaja o napretku Srbije ili će se pod uticajem Telekoma oni izostati u konačnom tekstu izveštaja.

Podsećamo, 2022. Telekom se našao u izveštaju Evropske komisije o Srbiji po prvi put. Tada je ukazano na vlasništvo Telekoma u medijima, ali i na sudske sporovi Telekoma.

Telekom Srbija se 2021. našao i u izveštaju o Srbiji Evropskog parlamenta. 

Od Srbije su tada zatraženi „ubedljivi“ rezultati, uključujući efikasne istrage u važnim oblastima poput pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u slučajevima poput Krušika, Jovanjice i Telekoma Srbija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare