N1 u Zrenjaninu: Privatno obezbeđenje sprečava prilazak vijetnamskim radnicima

Vesti 16. nov 202115:16 > 22:33110 komentara

Pripadnici privatnog obezbeđenja, za koje se ne zna ko ih je unajmio, sprečavaju prilaz barakama u okviru industrijske zone u Zrenjaninu u kojima žive radnici iz Vijetnama, uverila se ekipa N1 televizije. Oni su sprečili bez objašnjenja pristup i aktivistima, koji su doneli pomoć za ugrožene radnike. Prema poslednjim podacima, i dalje je zabranjen prilaz barakama u kojima se nalazi nekoliko stotina vijetnamskih radnika koji su se oko 16.30 vratili sa posla.

„Mi smo i ovoga puta bez problema uši u industrijsku zonu, međutim do baraka ne može da se priđe. To je informacija koja se pojavila pre nekoliko sati. Kada je ekipa N1 stigla, bilo je prisutno desetak pripadnika privatnog obezbeđenja, a sada su samo dvojica“, javila je reporterka naše televizije.

Povezane vesti

Aktivisti organizacije „Zrenjaninski socijalni forum“ su pokušali da dostave pomoć za vijetnamske radnike angažovane na gradilištu Linglonga, ali ih je privatno obezbeđenje u tome sprečilo.

Na pitanje novinarke N1 zbog čega ne može da se priđe, pripadnik obezbeđenja je rekao da „ne može niko da uđe“. Takođe, na pitanje ko ih je angažovao, on je kratko rekao: „Ne znam ja ništa“. Na ponovljeno pitanje je odgovorio: „Nije na meni da vam kažem“. Oni su zatražili da ne budu snimani od ekipe naše televizije.

Jedan od radnika iz Vijetnama koji se pojavio na ulazu je rekao za N1 da je prisutno oko 400 radnika iz ove zemlje, ali da nemaju osnovne uslove za rad, kao što su voda za piće i struja. Takođe je naveo da zbog dolaska zime i hladnog vremena i da imaju bojazan kako će dočekati zimu.

Radnici uplašeni zbog situacije

Kako ne navela reporterka N1, jedan od radnika koji je bio sagovornik u prilogu naše televizije joj je preneo da je uplašen zbog sadašnje situacije, u kojoj se nalazi. On je dodao da su kineski menadžeri zabranili dalji kontakt vijetnamskih radnika sa aktivistima i novinarima.

„On mi je rekao da zbog jezičke barijere ne može da shvati zbog čega su barake u kojima žive njegovi sunarodnici prepune policije i kineskih menadžera. Rekao je i da je stekao utisak da su kineski menadžeri ljuti na njega“, kazala je reporterka N1.

Kako naša televizija nezvanično saznaje, u industrijskoj zoni u kojoj radnici iz Vijetnama žive se pojavila i Republička inspekcija rada, kao i inspektori za suzbijanje trgovine ljudima.

Podsetimo, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 saopštila je na svom Tviter nalogu da je vijetnamskim radnicima onemogućen pristup, da se pojavilo privatno obezbeđenje, kao i “crni džipovi” i da je mnogo nepoznatih osoba koje ne žele da se predstave i sprečavaju pristup i razgovor sa radnicima.

„Postoji bojazan da će ljudima biti onemogućeno da kontaktiraju institucije i organizacije koje mogu da im pruže pomoć i da će dodatno biti izolovani i potencijalno kažnjeni jer su govorili o uslovima rada i smeštaja“, naveli su iz A11.

A11 je, zajedno sa udruženjem ASTRA, posle posete vijetnamskim radnicima iz zrenjaninske fabrike auto-guma Linglong, neposredno po objavljivanju priloga TV N1, zaključilo su da su im „ozbiljno narušena radna prava, ugroženo zdravlje, a imajući u vidu uslove rada i smeštaja, potencijalno i život.

Zbog toga su ove dve organizacije uputile zvaničnu prijavu potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije i molbu za reakciju nadležnih organa.

Komentari

Vaš komentar