Na današnji dan, 18. jun

Vesti 18. jun 202406:22 0 komentara
N1

Na današnji dan dogodilo se:

1155. Papa Hadrijan IV krunisao je nemačkog kralja Fridriha I Barbarosu (Friedrich Barbarossa) za rimsko-nemačkog cara.

1429. Francuska vojska, pod vođstvom Jovanke Orleanke (Jeanne d’Arc) i vojvode od Alensona (d’Alencon), napala je i potukla kod Patea engleske trupe koje su se povlačile posle neuspele opsade Orleana.

1583. U Londonu je izdata prva polisa životnog osiguranja u svetu.

1769.  Rođen je britanski političar Robert Stjuart, vikont Kaslrej (Stewart, Castlereagh). Kao ministar spoljnih poslova (1812-22) bio je, uz austrijskog kancelara Meterniha (Metternich), ključna ličnost u koaliciji protiv francuskog imperatora Napoleona Bonaparte. Nakon Napoleonovog pada podržao je politiku Svete Alijanse.

1812. Kongres SAD usvojio je deklaraciju o objavi rata Velikoj Britaniji (Drugi rat za nezavisnost).

1812. Rođen je ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, autor romana „Oblomov“ u kome je stvorio jedan od najznačajnijih tipova u svetskoj književnosti, kao i pojam „oblomovština“, sinonim za parazitizam i apatiju.

1815. U bici kod Vaterloa u Belgiji udružene britanske i pruske trupe pod komandom britanskog i pruskog vojskovodje Velingtona (Wellington) i Blihera (Bluecher) potukle su Napoleona Bonapartu.

1817. U Londonu je otvoren most Vaterlo preko reke Temze.

1868. Rođen je mađarski admiral Mikloš Horti de Nadjbanja (Miklos Horthy, Nagybanya). Bio je na čelu konzervativnih snaga koje su ugušile revoluciju u Madjarskoj posle Prvog svetskog rata, a od 1920. do 1944. vladao je Mađarskom kao regent na čelu fašističkog režima sprovodeći teror.

1881. Rusija, Austrija i Nemačka potpisale su tajni savez „Liga tri cara“ na tri godine.

1882. Rođen je bugarski revolucionar i državnik Georgi Dimitrov, jedan od osnivača i lider Komunističke partije Bugarske, prvi premijer zemlje posle Drugog svetskog rata. Bio je generalni sekretar Kominterne od 1935. do njenog ukidanja 1943.

1884. Rođen je francuski političar Eduar Daladje (Edouard Daladier). Izmedju dva svetska rata tri puta je bio premijer. Sa britanskim premijerom Nevilom Čemberlenom (Chamberlain) potpisao je sa Adolfom Hitlerom Minhenski sporazum kojim je otvoren put nacističkoj agresiji u Drugom svetskom ratu.

1936. Umro je ruski pisac i utemeljivač socijalističkog realizma, Aleksej Maksimovič Pješkov, poznat kao Maksim Gorki. Nakon 1917, kritikujući postupke sovjetskih vlasti, polemisao je s vodjom Oktobarske revolucije Vladimirom I. Lenjinom i drugim čelnicima boljševičkog vrha.

1940. Nemci su u Drugom svetskom ratu zauzeli francusku luku Šerbur.

1940. Francuski general Šarl de Gol (Charles, Gaulle) uputio je iz Londona čuvenu radio poruku Francuzima u kojoj je sebe proglasio liderom „Slobodne Francuske“, a Francuze pozvao na otpor okupaciji od strane nacističke Nemačke.

1942. Rođen je engleski muzičar Pol Makartni (Paul McCartney) član „Bitlsa“, jedne od najpopularnijih rok grupa u 20. veku.

1953. Proglašena je Republika Egipat, a za predsednika je izabran general Mohamed Nagib (Mohammed Naguib), vođa pobune kojom je 1952. zbačen kralj Faruk (Farouk).

1968. Britanski Dom lordova odbacio je odluku laburističke vlade o sankcijama protiv režima bele manjine u Rodeziji.

1975. Princ Fejsal Musaid javno je pogubljen u Rijadu zbog ubistva kralja Saudijske Arabije Fejsala (Faisal) u martu 1975.

1979. Lider SSSR-a Leonid Brežnjev i predsednik SAD Džimi Karter (Jimmy Carter) potpisali su u Beču sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja – SALT 2.

1983. Sali Rajd (Sally Ride) postala je prva Amerikanka koja je poletela u svemir kao član posade šatla „Čelindžer“.

1993. Savet bezbednosti UN odobrio je slanje 7.600 pripadnika mirovnih snaga („plavih šlemova“) u šest gradova u Bosni i Hercegovini.

1995. Snage bosanskih Srba oslobodile su poslednje od 372 pripadnika mirovnih snaga u Bosni (Unprofor) koje su držali kao taoce od kraja maja, nakon napada aviona NATO-a na srpske položaje u okolini Pala.

1996. Benjamin Netanjahu (Netanyahu) postao je najmladji premijer u istoriji Izraela posle izborne pobede desne koalicije.

1996. Savet bezbednosti UN ukinuo je zabranu izvoza teškog naoružanja bivšim jugoslovenskim republikama. Embargo na izvoz oružja bivšoj Jugoslaviji uveden je u septembru 1991.

1997. Lidera Crvenih Kmera Pola Pota zarobila je grupa njegovih bivših sledbenika i osudila na doživotnu robiju. Smatra se da je Pol Pot odgovoran za smrt više od dva miliona kambodžanskih civila.

2000.  Eritreja i Etiopija potpisale su u Alžiru sporazum o prekidu vatre kojim je okončan dvogodišnji rat te dve zemlje.

2000.  Savet bezbednosti UN potvrdio je da je Izrael okončao 22-godišnju okupaciju južnog Libana.

2001. Oko 30.000 pripadnika sirijske vojske napustilo je Bejrut, nakon 25 godina prisustva u Libanu. Sirija je pozvana u Liban 1976. u sklopu arapskih mirovnih snaga koje su imale zadatak da uguše građanski rat u toj zemlji.

2002. Premijer Slovenije Janez Drnovšek posetio SR Jugoslaviju. To je prva poseta jednog visokog funkcionera te države nakon raspada bivše Jugoslavije, pre više od deset godina.

2002. U eksploziji bombe koju je aktivirao palestinski bombaš-samoubica, u prepunom autobusu u Jerusalemu (Izrael), poginulo 19, a povredjeno više od 50 osoba.

2004. Evropski savet odlučio je u Briselu da Hrvatskoj dodeli status zvaničnog kandidata za članstvo u EU.

2010. Umro je portugalski pisac i nobelovac Žoze Saramago (Jose), autor romana „Jevandjelje po isusu Hristu“, „Slepilo“, „Sedam Sunaca i Sedam Mesečina“ i „Godina smrti Rikarda Reissa“.

2010. Umro arhitekta Bogdan Bogdanović, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svetskog rata. Od 1982. do 1986. godine Bogdanović je bio gradonačelnik Beograda. Početkom devedesetih godina zbog antimiloševićevskog angažmana isteran je iz svog ateljea i alternativne škole u Malom Popoviću. Beograd je napustio 1993. i od tada je živeo u Beču.

2012.  Kandidat islamističkog Muslimanskog bratstva Mohamed Morsi pobedio na predsedničkim izborima u Egiptu. Medjutim, nekoliko sati pre proglašenja Morsijeve pobede vojna vlast je raspustila parlament i nametnula privremeni ustav koji im obezbedjuje gotovo apsolutnu vlast u zemlji.

2017. U šumskim požarima u centralnom delu Portugala poginula je 61 osoba, delom u automobilima koje je vatra zarobila na putu.

2023. Na referendumu u Švajcarskoj većina građana je podržala plan o nultoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!