Na današnji dan, 23. februar

Vesti 23. feb 202406:21 0 komentara
N1

Na današnji dan dogodilo se:

1574. U Francuskoj je izbio peti verski rat katolika i hugenota (protestanata). Hugenotski ratovi potresali su Francusku do početka 18. veka, a punu ravnopravnost hugenoti su stekli tek nakon Francuske revolucije 1789.

1685. Rođen je nemački kompozitor Georg Fridrih Hendl, uz Johana Sebastijana Baha najznačajniji muzičar baroka. U njegovom obimnom opusu najvrednijim se smatraju opere i oratorijumi („Rinaldo“, „Julije Cezar“, „Mesija“, „Izrael u Egiptu“, „Juda Makabejac“). Po odlasku u London postao je centralna ličnost muzičkog života engleske prestonice, a 1719. poverena mu je organizacija i vođenje Kraljevske muzičke akademije.

1792. Umro je engleski slikar Džošua Rejnolds, jedan od najvećih svetskih portretista, osnivač Kraljevske umetničke akademije 1768. i njen prvi predsednik. Snažno je uticao na englesko slikarstvo svojim stvaralaštvom i teoretskim raspravama o slikarstvu.

1821. U Rimu je umro engleski pesnik Džon Kits, čija se dela – soneti, spev „Endimion“, pesme „Oda slavuju“, „Oda grčkoj urni“, „Oda jeseni“ ubrajaju među najlepša poetska dela na engleskom jeziku.

1836. Oko 4.000 vojnika pod komandom meksičkog generala Antonija Lopesa de Santa Ane počelo je opsadu tvrđave Alamo u Teksasu. Tvrđava, koju je branilo oko 200 dobrovoljaca, među njima i Dejvi Kroket, pala je 6. marta, a svi branioci su izginuli.

1866. Pod pritiskom bojara nezadovoljnih demokratskim reformama, rumunski knez Aleksandar Kuza, ujedinitelj Moldavije i Vlaške primoran je da abdicira i da napusti zemlju. Nasledio ga je Karol I, princ od Hoencolerna, koji je 1881. postao prvi rumunski kralj.

1898. Francuski pisac Emil Zola uhapšen je zbog objavljivanja otvorenog pisma predsedniku Francuske, pod naslovom „Optužujem“, u kojem je vladu optužio za antisemitizam i montirani sudski proces protiv kapetana Alfreda Drajfusa.

1905. Američki advokat Pol Persi Haris osnovao je u Čikagu Rotari klub.

1919. Benito Musolini je napustio Socijalističku partiju i osnovao fašističku stranku pod nazivom „Fasci del Combattimento“ (Borbeni odredi).

1931. Umrla je australijska pevačica Neli Melba, jedan od najvećih koloraturnih operskih soprana krajem 19. i početkom 20. veka.

1934. Ubijen je lider nikaragvanskih pobunjenika Cezar Augusto Sandino.

1938. U Kuvajtu je otkriveno prvo nalazište nafte.

1944. U Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u Drvaru stigla sovjetska vojna misija. To je bila prva sovjetska vojna misija na tlu Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

1959. Međunarodni sud za ljudska prava otvorio je prvo zasedanje u Strazburu.

1965. U Santa Moniki je umro slavni američki filmski komičar Sten Lorel, „mršavi“ iz tandema Stanlio i Olio.

1970. Britanska Gvajana postala je nezavisna republika u okviru Komonvelta.

1981. U pokušaju državnog udara i zbacivanja vlade Adolfa Suareza, grupa gardista pod vodjstvom pukovnika Antonia Tehera upala je, uz pucnjavu, u španski parlament.

1991. Vojnim pučem u Tajlandu je oborena vlada Čatičaja Čunavana, a vlast je preuzela vojna hunta.

1994. Bosanski Muslimani i Hrvati zaključili su sporazumni prekid vatre koji je stupio na snagu 25. februara i bio uvod za stvaranje muslimansko-hrvatske federacije u okviru Bosne i Hercegovine.

1999. Pregovori srpskih vlasti i kosovskih Albanaca u Rambujeu kod Pariza prekinuti su bez potpisivanja sporazuma, koji su pregovaračima ponudili međunarodni posrednici. Srpska strana odbila je prisustvo stranih trupa na svojoj teritoriji, a albanska razoružanje Oslobodilačke vojske Kosova.

2001. U Beogradu je uhapšen Radomir Marković, šef Državne bezbednosti za vreme režima Slobodana Miloševića. Marković je osumnjičen za učešće u političkim ubistvima počinjenim između oktobra 1998. i januara 2001. Osuđen je 30. januara 2003. na sedam godina zatvora za pomaganje u prikrivanju četvorostrukog ubistva članova Srpskog pokreta obnove (SPO) na Ibarskoj magistrali.

2001. Predsednici SR Jugoslavije i Makedonije Vojislav Koštunica i Boris Trajkovski potpisali su u Skoplju Sporazum o razgraničenju dve zemlje.

2003. Umro je američki rok muzičar Haui Epštajn. Bio je gitarista i tekstopisac u grupi Tom Petty & Heartbreakers.

2005. U snažnom zemljotresu jačine 6,4 stepeni Rihterove skale koji je pogodio provinciju Kerman u Iranu poginulo je oko 600 ljudi, a blizu 1.000 osoba je povređeno.

2005. Haški tribunal otpečatio je optužnicu protiv bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine Rasima Delića, zbog ratnih zločina nad Hrvatima i Srbima, koje su u srednjoj Bosni počinili mudžahedini iz sastava Trećeg korpusa Armije BiH. Delić se ubrzo dobrovoljno predao tom sudu, gde je 2008. osuđen na tri godine zatvora. Umro je 16. aprila 2010. u Sarajevu.

2008. Umro je bivši predsednik Slovenije i nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Janez Drnovšek.

2009. Film Denija Bojla „Milioner s ulice“, snimljen prema romanu indijskog pisca Vikosa Svarupa, proglašen je za najbolje ostvarenje i dobio je osam nagrada na 81. svečanosti Oskara.

2011. Haški tribunal osudio je penzionisanog generala MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića na 27 godina zatvora, proglasivši ga krivim za zločine nad kosovskim Albancima 1999. Žalbeno veće je januara 2014. smanjilo kaznu na 18 godina.

2019. U Nigeriji održani predsednički i parlamentarni izbori na kojima je većinu osvojio aktuelni predsednik Muhamadu Buhari.

2022. Stupile su na snagu sankcije EU protiv Rusije vezane za ukrajinsku krizu, usmerene na visoke ruske vladine zvaničnike, nekoliko kompanija i stotine poslanika ruske Dume koji su glasali za priznavanje nezavisnosti separatističkih delova jugoistočne Ukrajine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!