Na današnji dan, 26. maj

Vesti 26. maj 202407:10 0 komentara
N1

Na današnji dan dogodilo se:

604. Umro je Sveti Avgustin, prvi kenterberijski nadbiskup i osnivač hrišćanske crkve u Engleskoj. Papa Grgur I poslao ga je 596. sa 40 benediktinaca da utemelji hrišćanstvo i poveže Englesku s Rimom. Godine 597. osnovao je Kenterberijsku nadbiskupiju.

735. Umro je engleski istoričar i kaludjer Sveti Bid (Bede), autor prve istorije Engleske. Njegova „Crkvena istorija engleskog naroda“ (Historia Ecclesiastica Gentis Anglorum), pisana na latinskom, najvažniji je izvor anglosaksonske istorije izmedju prvog i šestog veka.

1521. Rimsko-nemački car Karlo V, kao izvršilac papske ekskomunikacije, doneo je Vormski edikt kojim su prognani osnivač protestantizma u Nemačkoj Martin Luter i njegovi sledbenici.

1659. Aurangzeb, veliki mogul Indije, zvanično je stupio na presto koji je uzurpirao zbacivši oca i smaknuvši braću.

1805. Napoleon Bonaparta krunisan je za kralja Italije u milanskoj katedrali.

1822. Rodjen je francuski pisac Edmon Gonkur (Edmond Goncourt). Posle njegove smrti 1896, njegovim zaveštanjem je osnovana „Akademija Gonkur“ (1896) koja od 1903. svake godine nagrađuje najbolji roman francuske literature.

1851. U Londonu je počeo prvi moderni medjunarodni šahovski turnir 16 igrača, koji je 15. jula završen pobedom nemačkog majstora Adolfa Andersena (Anderssen).

1865. Predajom generala Kirbija Smita (Kirby Smith) u Šrevenportu kod Nju Orleansa u Luizijani, prestao je oružani otpor južnjačke vojske u Američkom gradjanskom ratu, mesec i po pošto je Konfederacija potpisala kapitulaciju.

1868. Obešen je irski nacionalista Majkl Baret (Michael Barrett) zbog bombaškog napada u Londonu. To je bilo poslednje javno smaknuće u Engleskoj.

1876. Umro je češki istoričar i političar František Palacki (Palacky), organizator i predsednik Sveslovenskog kongresa 1848. i jedan od osnivača Matice češke. Zastupao je ideju „austroslavizma“ i zalagao se za federativno preuredjenje Austro-Ugarske.

1896. Nikola II Romanov krunisan je za cara Rusije.

1912. Rodjen je madjarski političar Janoš Kadar (Janos), lider komunista (1956-1988) i predsednik Vlade Madjarske 1956. posle antisovjetskih demonstracija i oružane pobune, ugušene intervencijom sovjetskih trupa.

1923. Održana je prva motociklistička trka „24 časa Le Mana“.

1942. U Londonu je potpisan britansko-sovjetski ugovor o punoj saradnji u Drugom svetskom ratu i posle njegovog okončanja.

1955. U Beograd je doputovala delegacija Sovjetskog Saveza na čelu s prvim sekretarom CK KPSS, Nikitom Hruščovom. Bila je to prva zvanična poseta predstavnika SSSR-a Jugoslaviji posle 1948. Na kraju razgovora potpisana je Beogradska deklaracija kojom su normalizovani međudržavni odnosi.

1966. Britanska Gijana je postala nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta.

1972. U Moskvi je potpisan prvi sporazum SSSR i SAD o ograničenju strategijskog nuklearnog naoružanja (SALT 1).

1976. Umro je Nemac Martin Hajdeger (Heidegger), jedan od najuticajnijih filozofa 20. veka, profesor univerziteta u Frajburgu („Bivstvovanje i vreme“, „Kant i problem metafizike“, „Šta je metafizika“, „Šta je to filozofija“, „Niče“, „O suštini istine“).

1978. Umrla je ruska balerina Tamara Platonovna Karsavina, uz Anu Pavlovu i Vaclava Nižinskog jedna od najvećih zvezda Ruskog baleta Sergeja Djagiljeva.

1991. Zvijad Gamsahurdija je izabran za predsednika Gruzije.

1991. Austrijski putnički avion „Boing 767“, kompanije bivšeg automobilskog asa Nikija Laude, pao je severno od Bangkoka. Poginulo su svi: 223 putnika i posada. Medju poginulim su bila i trojica Jugoslovena.

1997. Australijski premijer Džon Hauard (John Howard) izvinio se desetinama hiljada Aboridžina koji su u prošlosti, zbog politike asimilacije na silu uzeti od roditelja.

1998. Uprkos protivljenju profesora i studenata, Skupština Srbije je donela Zakon o univerzitetu kojim je Vlada ovlašćena da postavlja rektora, dekane, univerzitetske i fakultetske upravne i nadzorne odbore. Policija je rasterala studente i profesore koji su zbog toga protestovali ispred zgrade Skupštine. U naredne dve godine 180 profesora napustilo je Beogradski univerzitet.

2001. Organizaciju afričkog jedinstva (OAJ) je nakon 38 godina postojanja zamenila Afrička unija. Promena je izvršena u cilju političke i ekonomske integracije 53 afričke države članice, po ugledu na Evropsku uniju.

2002. Francusko-poljski režiser Roman Polanski je na filmskom festivalu u Kanu osvojio Zlatnu palmu za film „Pijanista“.

2003. U nesreći ukrajinskog aviona u blizini Crnog mora, kod grada Trabzona, poginula su 62 pripadnika španskih mirovnih trupa, koji su se vraćali iz Avganistana, i 13 članova posade.

2004. Vlada Sudana i pobunjenici sudanske Narodne oslobodilačke armije potpisali su u Keniji dogovor o podeli vlasti i upravljanju u strateškim oblastima oko kojih su se borili.

2008. Umro je Sidni Polak, američki filmski reditelj, producent i glumac. Bio je producent 44 filma, glumio u 30, režirao 10 TV-serija i 21 film medju kojima „Konje ubijaju zar ne“, „Tutsi“, „Devojka koju sam voleo“, „Džeremaja Džons“, „Prevodilac“, „Igrač“. Za režiju filma „Moja Afrika“ dobio je Oskara 1985.

2011. Posle 16 godina skrivanja, u Vojvodini je uhapšen haški optuženik i bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić i izručen haškom Tribunalu, pred kojim je optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

2013. Posmrtni ostaci poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karadjordjevića, njegove majke Marije, supruge Aleksandre i brata Andreja, preneti iz Amerike, Velike Britanije i Grčke, sahranjeni su na Oplencu.

2014. Belgijski premijer Elio Di Rupo podneo je ostavku dan posle parlamentarnih izbora na kojima je u Flandriji većinu osvojila nacionalistička partija Nova flamanska alijansa (N-VA), a Socijalistička partija u Valoniji. U Flandriji živi oko 60 odsto od 11 miliona Belgijanaca.

2017. U poplavama i klizištima koje su izazvale monsunske kiše poginulo je 200 stanovnika zapadnog i južnog dela Šri Lanke.

2019. Na izborima za Evropski parlament većinu su zadržali narodnjaci i socijaldemokrate, kojima su se priključili i liberali ostvarivši veliki rast u broju poslaničkih mesta. Izbori su počeli 23. maja.

2023. Grupe građana sa severa Kosova sukobile su se sa kosovskom policijom koja je omogućavala novoizabranim gradonačelnicima albanske nacionalnosti da uđu u kancelarije opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u kojima većinski žive Srbi. Sukob je izazvao brojna reagovanja i osude, a borbena gotovost Vojske Srbije podignuta je na najviši stepen.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!