Na eksproprisanom zemljištu u Leposaviću gradi se stanica pogranične policije

Vesti 01. feb 202318:24 1 komentar
KoSSev

Petnaest dana nakon što je kosovska vlada donela odluku o eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić zbog, kako su tada naveli, „realizacije infrastrukturnih projekata“, javnost je zvanično upoznata o kakvom je projektu reč. Gradi se stanica pogranične policije, kazao je medijima potpukovnik KP Veton Eljšani sa lica mesta, gde se upravo krenulo sa radovima na proširenju puta koji vodi do parcela koje se eksproprišu. Iste navode izneo je za KoSSev portal i predsednik PO opštine Leposavić Zoran Todić, koji je takođe posetio ovu lokaciju, ali i izneo zahtev – da se sa radovima pod hitno prestane.

Više građana javljalo je od jutros našem portalu da se u selu Dren nalazi teška mehanizacija koja kopa put, te da radove obezbeđuje više desetina pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije.

Povezane vesti

U međuvremenu pojedini mediji, među kojima i RTS, izvestili su da su se građani okupili na ovom mestu kako bi „mirno“ protestovali.

Na terenu je bio i predsednik PO opštine Leposavić i bivši gradonačelnik Zoran Todić, kao i bivši načelnik kosovko-mitrovačkog okruga i bivši poslanik u kosovskoj skupštini Slavko Simić.

Todić je u izjavi za KoSSev portal potvrdio da se, kako se i sam uverio, radi na proširenju puta do nedavno eksproprisanog zemljišta u katastarskoj zoni Dren, te i da se tamo nalaze i pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije koji obezbeđuju radove.

Ujedno je kazao i da o radovima niko nije bio unapred obavešten, te poručio da su meštani i on samo preneli zahtev policiji da oni moraju pod hitno da se obustave i da ljudi ne dozvoljavaju, odnosno ne prihvataju da se u blizini njihovih kuća gradi policijska baza.

Sa prvim nezvaničnim informacijama o radovima na Severu, KoSSev portal poslao je upit na adresu centralne direkcije Kosovske policije, ali i portparolima kako policije, tako i kosovske vlade. Do objavljivanja vesti odgovor nije stigao ni sa jedne adrese.

Iz Kosovske policije Regiona Sever o radovima u leposavićkoj opštini jutros nisu imali informacije. Precizirajući da oni nisu uključeni u ovaj slučaj, KoSSev su uputili na centralnu direkciju.

Međutim, medijima koji su bili na licu mesta obratio se potpukovnik Kosovske policije Veton Eljšani, rekavši da su policajci tu kako bi sproveli odluku kosovske vlade u vezi sa eksproprijacijom.

Eljšani je potvrdio sumnje meštana sa Severa o projektu koji će se tamo realizovati – gradiće se stanica pogranične policije.

Kazao je da pripadnici policije samo obezbeđuju radove koje izvodi građevinska kompanija, ali i da za to vreme razgovara sa meštanima i njihovim predstavnicima koji su izrazili zabrinutost.

„Razumemo ih, ali naređenja su naređenja i moramo da sprovodimo odluku Vlade“, kazao je.

Dodao je i da su mu meštani Leposavića kazali da ih posebno brine što zemljište koje se ekspropriše obuhvata i pravoslavno groblje. Eljšani kaže da je u pitanju greška.

„To je neka tehnička greška. Tokom radova će se videti šta možemo da uradimo“, poručio je.

Tokom izvođenja radova, kako je kazao Eljšani, na terenu će biti prisutan minimalan broj policajaca.

Povodom radova u Leposaviću još jutros oglasio se direktor Kancelarije za KiM Petar Petković naznačivši da se radi o selima Dren i Lešak, odnosno da su radovi započeti na parcelama koje je kosovska vlada eksproprisala odlukom od 16. januara.

Radovi su započeti, kako je precizirao na proširenju puta u zaseoku Zaselje, koji od magistralnog puta vodi do vrha brda koje je ekproprijacijom obuhvaćeno.

Petković tvrdi da se „zemlja oduzima“ i da je reč o „novoj uzurpaciji srpske zemlje“ o kojoj je obavestio sve međunarodne predstavnike, kao i lično posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka.

Ujedno, kaže i da se planira „rušenje srpskog groblja zarad izgradnje nelegalne policijske baze“.

„Izneo sam jasan zahtev da međunarodni predstavnici zaustave nove jednostrane poteze Kurtija na severu i protivpravne radove u opštini Leposavić, kojima se oduzima zemlja srpskih domaćina i planira rušenje čak i srpskog groblja, zarad izgradnje nove nelegalne policijske baze“, kazao je Petković.

Na sednici održanoj 16. januara kosovska vlada odlučila je da proglasi od posebnog javnog interesa nepokretnosti u katastarskim zonama Dren i Lešak, radi realizacije infrastrukturnih projekata.

U odluci se navodi da je tako nešto potrebno radi realizacije „Infrastrukturnih projekata od javnog interesa“. O kom konkretno projektu je reč, iz kosovske vlade i dalje nije saopšteno.

Prema saznanjima KoSSeva na osnovu ove odluke kosovske vlade ekspropriše se preko 80 hektara zemlje u dve katastarske zone – u selu Dren i Lešku, u privatnom, društvenom i opštinskom vlasništvu. U pitanju je jedan ogroman komad zemlje – brdo, a među parcelama je i seosko groblje u Drenu.

Iz opštine Leposavić potvrdili su nedavno za KoSSev da je oko 25 hektara privatan posed, a oko 57 hektara u vlasništvu šumskog gazdinstva „Ibar“.

U istom danu kada je KoSSev objavio tekst, predsednik PO opštine Leposavić, kao i potpredsednik Srpske liste održali su sastanak sa vlasnicima ovih parcela i njihovim naslednicima na kojem su poručili da Kurti „otima srpsku zemlju“, sprovodi pravno nasilje, jer se eksproprijacija ne sprovodi u skladu sa zakonskim propisima.

Nakon sastanka saopšteno je i da su se sa vlasnicima i naslednicima ovih parcela, dogovorili da se angažuje pravni tim – koji će podneti žalbu na ovu odluku kosovske vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare