Godišnjica Kosovske bitke, uhapšen mladić nakon parastosa na Gazimestanu

Vesti 28. jun 202215:22 > 18:40 69 komentara

Opelom kosovskim junacima na Gazimestanu obeležena je 633. godišnjica Kosovske bitke. Opelo je služio patrijarh Porfirije sa mitropolitima Joanikijem i Hrizostomom, te vladikom Teodosijem, koji je još od 12 sati do početka opela u 13 časova, na ulazu u istorijski kompleks dočekivao svakog posetioca sa blagoslovom.

Kosovska policija za to vreme, rigoroznim kontrolama i proverama, udaljavala je posetioce koji su na sebi imali nacionalna obeležja, uključujući i reči „Srbija, Kosovo i Metohija“, te poruku „Nema predaje“. Pre opela nacionalna obeležja Srba skoro da nisu bila vidljiva. Mobilni signal je takođe slab i našoj ekipi je skoro bilo nemoguće da uživo prenosi.

POVEZANE VESTI

Međutim, nakon opela atmosfera je bila potpuno drugačija. Isturene su srpske zastave, uz starocrkvene, a bila je vidljiva i ruska zastava. Veliki broj posetilaca u horu je pevao tradicionalne srpske pesme. Okupljeni su uzvikivali „Kosovo je srce Srbije“, „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“, a u jednom trenutku na kratko se grupica tik uz binu koja je na kratko uzvikivala „Sve je Rusija, Kosovo je Srbija“.

Poglavar SPC je naveo da je „pred svetom Gračanicom sabran čitav pravoslavni srpski narod“, te da su svi „ovde sabrani kroz svetu liturgiju, kroz molitvu, kroz blagodat Božju“, objavila je SPC.

„Evo nas opet na Kosovu i Metohiji da molitveno i bogoslužbeno proslavimo Vidovdan, da proslavimo svetog kneza Lazara i da se njemu obratimo za duhovnu podršku“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo je mesto „našeg rođenja“.

„Kad god smo ovde i na ovom mestu znamo gde god da smo bili i koliko god smo se udaljili od ovog mesta, izgubljeni bejasmo i nađosmo se“, rekao je patrijarh.

Rekao je da „kad god dođemo ovde – došli smo sebi, vratili smo se sebi“ jer, kako je naveo, „ovo mesto, Kosovo i Metohija jesu, braćo i sestre, mesto našeg rođenja“.

„Ovde smo ponikli, ovde smo se rodili“, rekao je patrijarh u obraćanju brojnim vernicima.

Naveo je da su „svetinje kosovsko-metohijske naš um“, a da, kako je kazao, „bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji, mi naprosto nismo ono što jesmo“.

„Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet i kršteni u ime Svete Trojice“, rekao je on, navela je SPC na svom sajtu.

RTS: Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu

Nikola Nedeljković iz Beograda (20) uhapšen je na Gazimestanu. Policajci su mu, pošto je parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici završen, nagom do pojasa, stavila lisice na ruke i odvela ga džipom u pravcu Prištine.

Nikola Nedeljković je bio u grupi vernika koja je iz Beograda došla na Vidovdan, na liturgiju u manastiru Gračanica i na parastos srpskim junacima stradalim u Kosovskoj bici 1389. godine, prenosi RTS.

Nema navoda i objašnjenja policije šta je motiv i povod za hapšenje, ali policajci na Gazimestanu su rekli RTS-u da Nedeljković nije imao lična dokumenta kod sebe.

Pošto su ga odveli policijskim automobilom, Nedeljkovićevi drugovi iz grupe su policiji pokazali njegovu ličnu kartu radi utvrđivanja identiteta.

O daljem postupku prema Nedeljkoviću odlučiće tužilac, rekli su u policiji za RTS.

Kosovska policija