Na godišnjicu privođenja, novinarka Ana Lalić dobila najviše priznanje NDNV

Vesti 02. apr 202119:35 1 komentar

Nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine za najbolju novinarku ove godine dodeljena je novinarki portala Nova.rs Ani Lalić. Nagrada joj je pripala tačno na godišnjicu hapšenja zbog objavljivanja teksta o nedostatku opreme u Kliničkom centru Vojvodine, kada je privedena po krivičnoj prijavi za širenje panike tokom vanrednog stanja.

Članak o situaciji u kliničkom centru Vojvodine objavljen je prvog aprila 2020. u 15 sati i 40 minuta. Sedam sati kasnije, stan autorke teksta pretresalo je šest policajaca. Ana Lalić je tu noć provela iza rešetaka.

„Priznajem da imam taj neki blagi PTSP još uvek, jer ne toliko zbog neprijatnosti te noći provedene u ćeliji nego svega što se posle događalo tih brutalnih iživljavanja, pretnji i najgorih mogućih vrsta poruka koje su mi slate mesecima posle toga i znači generalno tog osećaja da si targetiran i odjednom si postao neko ko je prepoznatljiv na ulici i sad zavisi od potpune sreće da li ćeš naići na nekog ko će te zaustaviti, čestititati i zahvaliti ili ćeš naići na nekog ko će ti reći da te treba silovati, ubiti, proterati iz Srbije ili zaraziti koronom“, kaže Lalić.

Povezane vesti

Iz pritvora je puštena narednog dana, a nekoliko sati kasnije, podseća novinar Dinko Gruhonjić, povučena je uredba Vlade o restrikcijama na medijsko izveštavanje o koronavirusu.

„Dakle prvo je Ana pisala to što je pisala, a oni su mislili da će to osujetiti tako što će doneti neku uredbu, pa su je po toj uredbi brže bolje uhapsili, a mi smo samo skrenuli pažnju da su ispali neverovatno glupi. Pokazali smo zapravo ono što je sama suština, da oni treba nas da se plaše, a ne mi njih. I to je mislim najbolja poruka iz svega toga, jedino što mi je žao i što neću prežaliti je što je Ana provela noć u zatvoru“, kaže Gruhonjić.

Tačno na godišnjicu hapšenja, Ani Lalić je dodeljeno najviše priznanje NDNV – proglašena je novinarkom godine.

„Ja želim da verujem da to ima neku lepu simboliku i da to nešto znači“, kaže Lalić.

„To je poruka državi koja ju je hapsila da ni ovo nije prvoaprilska šala, nego da smo mrtvi ozbiljni“, kaže Gruhonjić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare