Na inicijativu predsednika država će da piše nove udžbenike, a ko piše istoriju?

Vesti 02. mar 202120:05 komentara

Nove udžbenike istorije, srpskog i geografije učenici starijih razreda osnovne škole i srednjoškolci mogli bi da koriste već 2022. godine. Novo je to da će biti štampani isključivo u državnom Zavodu za izdavanje udžbenika, jer je, kako kaže resorni ministar, javni interes da knjige za "identitetske" predmete piše država.

Da su se autori ovih udžbenika ili nastavnici koji ih u praksi primenjuju pobunili i tražili promenu izdavača, bilo bi razumljivo. Međutim, ta inicijativa potekla je od studenta, budućeg košarkaškog trenera, trenutno na poziciji predsednika.

„Ovo ostalo na tržištu možete da pišete šta hoćete, baš me briga. A ovo da pišete i da Jasenovac vam bude deset minuta jednog časa, e to sad mačku o rep okačite. Sad će država da napiše udžbenike“, kaže predsednik Aleksandar Vučić.

Povezane vesti

U suštini, pisala ih je država i do sada, jer autori ne bi mogli biti odabrani i potpisani na koricama bez finalnog odobrenja Ministarstva.

„Država već toliko kontroliše tržište udžbenika pravnim aktima, počevši od Zakona do svih pravilnika do izbora članova Komisije, tako da šta god da se stavi u taj novi Zakon ne može da promeni suštinski situaciju“, kaže nekadašnji ministar prosvete Srđan Verbić.

I bez obzira na to ko je izdavač, svi udžbenici liče jedan na drugi, dodaje Verbić.

„I svaki izlet, pokušaj da se na drugi način predstavi taj predmet će pasti u vodu, neće biti dozvoljen“, kaže on.

Ali, ova promena nasušna je potreba, odgovara čovek koji sada boravi u kabinetu ministra.

„Da se ne bi događalo da imamo situacije da u nekim udžbenicima prosto nema dovoljno jasnih informacija o svemu onome što je kapitalno i krucijalno važno za našu istoriju“, kaže ministar prosvete Branko Ružić.

Šta je krucijalno za srpsku istoriju, pitanje je na koje ne mogu da odgovore političari, već istoričari, kaže upravo jedan od njih.

„Kad već političari odgovore, to je već veoma problematična stvar“, kaže istoričar Milovan Pisarri.

Laž je, kaže Pisarri, da u knjigama istorije nema lekcija o zločinima koje je činila NDH. A danas je potrebno da se Jasenovac ne pojavi odjednom, zbog filma, već da se tome pristupa na ozbiljniji način. „A ozbiljan način, po mom mišljenju, znači izbegavati bilo koju nacionalističku interpretaciju prošlosti“, kaže on.

Boji se ipak, da će je ovog puta biti i da ove promene vode ka tome da i istoriju piše vladajuća stranka.

„I bojim se da će još jedanput te žrtve iz Drugog svetskog rata biti iskorišćene i zloupotrebljene, samo da bi se drugačije interpretiralo ono što se desilo devedesetih godina“, kaže Pisarri.

Ili da se možda lica nekih umiju i umesto kao zločinačka prikažu kao herojska?