Na Kosovu sve više žena prijavljuje nasilje

Vesti 28. nov 202306:55 2 komentara

Na Kosovu je od januara ove godine prijavljeno oko 2.000 slučajeva nasilja u porodici. Izveštaji pokazuju da je ovaj problem svake godine sve veći, ali i broj žena koje nasilje prijavljuju.

„Danas i svakog drugog dana“ je naziv 16-to dnevne kampanje koja za cilj ima podizanje svesti građana o prijavljivnju nasilja, naročito nad ženama, kao i poziv institucijama da ne ignorišu slučajeve nasilja.

Od januara ove godine na Kosovu je prijavljeno više od 2.000 slučajeva nasilja. U većini prijavljenih slučajeva žrtave su žene i devojke.

„Bilo je brojnih slučajeva nasilja zasnovanog na rodnoj pripadnosti i radili smo ne samo da pooštrimo kazne, već i da sprečimo takve zločine. Pozivamo sve devojke i žene da ne tolerišu nasilje. Samo zajedno se možemo boriti protiv ovog fenomena. Pozivam pravosudne organe da se bore protiv patriahata, i ovog fenomena sa prioritetom”, istakla je Vjosa Osmani predsednica Kosova.

Iz centra za zastitu žena i dece, jedinog prihvatilista za region Pristine, kažu da je broj žena koje prijavljuju slučajeve u njihovom centru u rastu, naročito žena koje ekonomski zavise od muževa.

Kao najveći izazov direktorica ovog centra Zana Hamiti, ističe reintegraciju nakon prijave i dobijanja usluga u prihvatilištvu i dobijanja usluga u prihvatilištu, ali šta posle toga?

„Njima je svakako potrebno bezbedno mesto za život, da žive daleko od nasilnika, da imaju posao i da nastave samostalan život. Možda bih, kao dobar primer, navela opštinu Priština za odluku koja stupa na snagu u januaru, a za subvencije za žrtve porodičnog nasilja, putem plaćanja jednog dela kirije i osnovnih troškova za život. Međutim, ovu odluku nisu donele druge opštine“, rekla je Zana Hamiti, Direktor Centra za zaštitu žena i dece.

Kampanji protiv rodno zasnovanog nasilja su se pridružili i ambasadori na Kosovu pozivajući sve da zauzmu stav protiv rodno zasnovanog nasilja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare