Na Krfu se obeležava 105. godišnjica iskrcavanja srpske vojske

Vesti 22. sep 202114:56 4 komentara
Krf, obeležavanje
Tanjug/MRZS/Đorđe Krstić

Obeležavanje 105. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na Krf počelo je polaganjem venaca kod spomenika srpskim vojnicima širom tog grčkog ostrva.

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, komemorativni skupovi održani su u mestima Ipsos-Dasija i Guvija kao i u Agios Mateosu gde su položeni venci na spomenik Janisu Janulisu, na čijoj je njivi sahranjeno 560 vojnika, koji su kasnije ekshuminirani, a koji iz poštovanja prema stradalim srpskim vojnicima, više nikad nije obrađivao to zemljište kao ni njegovi naslednici.

Polaganju venaca prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije kao i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Centralna državna komemorativna svečanost biće održana sutra na ostrvu Vido, a predvodiće je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Prva grupa srpskih vojnika iskrcala se na Krf u januaru 1916. godine, a do aprila te godine na ostrvo je stiglo oko 150.000 vojnika koji će posle oporavka i reorganizacije, u septembru 1918. izvršiti proboj Solunskog fronta, a 1. novembra osloboditi Beograd.