Na Merdaru se neometano primenjuje mera o tablicama, građani kažu – ispaštamo mi

Vesti 22. sep 202122:24 8 komentara

Za razliku od prelaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova, na Merdaru se mera Vlade Kosova sprovodi neometano od samog početka krize na Kosovu.

Na prelazu Merdare, iako je za sada ovo najopterećeniji prelaz, imajući u vidu da su ona dva na severu blokirana, kao i da je kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo građane da za sada koriste druge prelaze, a ne one na severu, na Merdaru se nastavlja neometana primena mera na srpske registarske tablice.

POVEZANE VESTI

Danas se može primetiti veći broj kamiona koji transportuju robu na Kosovu, kao i tranzitni promet.

Građani sa kojima smo razgovarali kažu da im je ovaj način prelaska prelaza neobičan. Kažu da se nadaju rešenju, a ističu da ovakvom situacijom samo građani ispaštaju.

„Kome nije teško? Kada se ceo svet otvara, mi se zatvaramo, šta je ovo? Neka jednom završe, neka srede, neka se dogovore, jer stvarno ne znam“

„Rešiće se valjda, bolje bez ovoga, ali šta se mora, mora se“

„Malo je nezgodno, šteta kako moj suprug kaže: Teško žabama gde se volovi jašu“.

Šef pregovaračkog tima Kosova Besnik Besljimi rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo neistine, kada je rekao da je srpska strana iznela predlog za rešavanje pitanja registarskih tablica, i da je taj predlog navodno odbijen od albanske strane.

Premijer Kurti, sa druge strane, kaže da ova situacija ne ide u prilog ni Kosovu a ni Srbiji, već samo Vučiću.

„Naša odluka i mere koje smo preduzeli nisu zamišljene protiv ikoga. Mi želimo slobodu kretanja i smatramo da treba da se o ovome razgovara u Briselu. Mi smo veoma otvoreni za te razgovore i pokazali smo našu spremnost i gospodinu Borelu i gospodinu Lajčaku, ali izgleda da nije bilo spremnosti od strane Beograda. Moram da kažem da ako pratite način na koji govori predsednik Srbije, onda izgleda da su nekome potrebni incidenti, ali to nije premijer Kosova i nisu građani Kosova, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost“,  izjavio je Aljbin Kurti.

Nakon odluke Vlade Kosova, vlasnici vozila sa srpskim registracionim oznakama obavezni su da na Kosovu koriste probne tablice.

U registracionim centrima širom Kosova juče i danas je počelo izdavanje privremenih tablica, dok je u jednom od njih, Lapljem selu u opštini Gračanica, velika gužva od ranih jutarnjih sati.

Vlasnici automobila su revoltirani ovakvom odlukom i kažu da narod uvek ispašta i trpi zbog ovakvih i sličnih odluka.

I dok je situacija i dalje dosta neizvesna, iz civilnog društva u Prištini pozivaju da se odluka o reciprocitetu tablica nastavi tako što će se primeniti i drugi detalji iz sporazuma o slobodi kretanja ljudi i vozila, koji je postignut 2011, kao i 2016. godine.

To se odnosi na izdavanje privremenog identifikacionog papira, za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo, kao što je to slučaj i obrnuto, kada građani sa kosovskim dokumentima ulaze u Srbiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare