Na meti su oni koji misle suprotno: Kakav rečnik koristi SNS poslednjih dana

Vesti 29. maj 202307:00 31 komentara

Retorika vlasti, u proteklih nedelju dana zaoštravana je... i prema nezavisnim medijima, i prema glumcima. Stručnjaci ističu da se na trenutak učinilo da postoji ublažavanje retorike, ali da su poslednje izjave predsednika Vučića, kao i drugih funkcionera pokazale suprotno. Ovakav način komunikacije nije dobar ni za koga, složni su u oceni i glumci, i stručnjaci.

„Boli kada neko navlači gnev na vas i boli kada shvatite da to nije slučaj sada samo sa nama glumcima. To je princip koji se ponavlja konstantno u svim profesijama, u svim sverama drušva. Skloni onoga ko je pretnja svojom iskrenošću i dobrotom i svojom kulturom i ko govori nešto ispravno njega skloni, jer on nije dobar. Da bi mi mogli da sprovodimo ovo naše, a to je, da iznesemo, da targetiramo, da navučemo gnev“, rekla je za N1 glumica Tamara Dragičević.

Targetiranje, omalovažavanje, diskreditacija, nešto je čime se Srpska napredna stranka služi godinama u nazad. Na meti su uvek oni koji misle suprotno, bilo da su politički aktivni, pripadaju nevladinim organizacija ili su javne ličnosti. Mediji koji kritički izveštavaju, takođe su na meti. Poslednjih nedelju dana, nešto više.

„Posledica svega toga jeste grčevito držanje za pozicije vlasti. Jer više se tu ne radi o volji za moć, kako je to nekada pisao Niče, pa se čovek drži vlasti zbog te volje za moći. Ovde je puno vidljivih i nevidljivih niti koji ih primoravaju da budu tu gde jesu“, kazao je za N1 Đokica Jovanović, redovni profesor u penziji na Odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Povezane vesti

Dok građani iz nedelje u nedelju, šetaju ulicama Beograda, pod parolom „Srbija protiv nasilja“, verbalno nasilje se ne zaustavlja.

„Ta agresivna komunikacija se nastavlja, i dalje. Ona se blago ublažava, recimo u govoru predsednika Vučića. Bilo je nekih delova u kojima je on okrenuo, makar, sliku o ljudima koji na ulicu izlaze u odnosu na ono što je pričao ranije. Ali neki drugi ljudi koji su govorili na tom protestu, u petak, su bili prilično agresivni i dalje prema ljudima koji izlaze na ulicu. Deo ovih napada na glumce je nastavak te agresije, mislim da u ovom trenutku, kada se sve ovo izdešavalo, ta vrsta komunikacije nije dobra“, smatra Dušan Vučićević, vanredni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Kome je onda usmeran, ovakav narativ? I šta je cilj, da li da obeshrabri ili demotiviše, ili suprotno.

„Ja mislim da se ne radi toliko o obeshrabrivranju njih, koliko o tom delu gde SNS, isključivo komunicira sa svojim biračima“, dodaje Vučićević.

Profesor u penziji, Đokica Jovanović, smatra da ovakve poruke potkopavaju sopstvene temelje Srpske napredne stranke i da je najbolji pokazatelj za to, broj pristalica koji je masovno odlazio tokom mitinga „Srbija nade“.

„Više nema ni tog utiska u javnom mnjenu da su oni zaista ono što je najkvalitetnije, što je jedini izbor za ovu zemlju i otuda onda idu ovi njihovi potezi koji se, meni sada već čini, haotičnim, nasumičnim“, smatra Jovanović.