Na Mladićev mural „nakačio“ se i Simo Spasić, stanari Njegoševe ulice ogorčeni

Vesti 12. nov 202119:09 76 komentara

Mural Ratka Mladića i dalje je u Njegoševoj. I dalje ga čuvaju momci u kapuljačama. Dok država ne pokazuje nameru da reaguje, 70 nevladinih organizacija i pojedinaca traže od Vlade da omogući uklanjanje murala. Bivši tužilac Vladimir Vukčević traži smenu tužiteljke za ratne zločine i ministarke pravde.

Onima koji treći dan čuvaju mural Ratka Mladića, prepodne je stiglo pojačanje, pridružio im se Simo Spasić uzvikujući: „Srebrenica nije genocid“.

POVEZANE VESTI:

„Užas, užas, ovo je stvarno užas“, rekao je za N1 jedan od porlaznika u Njegoševoj.

Spasić je u međuvremenu ušao i u verbalni sukob sa građanima, a jedan od njih u izjavi za N1 konstatuje: „Pa možda smo ga (Spasića) i zaslužiliu pošto vidim da se niko ne buni.“

Građane koji su se zbog buke Sime Spasića pobunili, legitimisala je policija. Ostali su posmatrali šta se događa, a u razgovoru sa ekipom TV N1 nisu krili ogorčenje.

„Prvo mi smeta mural a onda i sve ovo što se događa“, poručuje jedan Vračarac.

Na pitanje jesu li stanari uradili nešto kako bi se mural uklonio, jedan od komšija nam je rekao: „Kako mislite da mogu da urade kada vidite na svaki potez bilo koga neko reaguje. Da li mislite da mirni ljudi ovog kraja treba da se sukobljavaju sa bilo kim, sa momcima u kapuljačama?“

Mladić je zločinac

N1

Dok momci u kapuljačama čuvaju mural, bivši tužuilac za ratne zločine Vladimir Vukčević poziva državu da reaguje. Apelom pod nazivom „Zločin je zločin“ zajedno sa nekoliko stotina potpisnika, traži smenu aktuelne tužiteljke za ratne zločine i ministarke pravde.

„Oni su nadležni da reaguju. Ne možemo mi da imamo u centru Beograda mural čoveku kakav je bio Ratko Mladić. Ratko Mladić je ratni zločinac. Mi smo članica UN, Haški tribunal je, kakav je takav je, organ UN i mi moramo njegove odluke da priznajemo“, ističe Vukčević.

Pošto država ne pokazuje nameru da reaguje, 70 nevladinih organizacija i pojedinaca u otvorenom pismu traže od Vlade da omogući uklanjanje murala Ratku Mladiću, i da MUP prekine praksu zabrane javnih okupljanja zbog svoje navodne nespremnosti (ili nesposobnosti) da bezbednosno kontroliše kontraskupove.

Ko će biti sateran u ćošak

N1

Novi skup aktivista koji žele uklanjanje murala najavlljen je za sutra, a jedan od govornika biće i reditelj Stevan Filipović.

„Pa će možda i ta vlast da odustane, da promeni strategiju, da se povuče, ili će jače da udari što opet nešto znači. Ako su baš spremni da idu do kraja u odbrani lika i dela Ratka Mladića onda su se potpuno identifikovali, onda sebe sateravaju u jedan čošak, što se nadam da će da urade, iz koga neće moći da se izvuku. Ili nas sateravaju u jedan čošak iz koga nećemo moći da se izvučemo pa ćemo da vidimo šta ćemo onda da radimo“, poručuje Filipović.

Stanovnici Njegoševe gledaće sa terasa. „Ja sam na spratu gore, gledala sam nekoliko puta odozgo. Strašno. Strašno. Nećemo se smiriti nikada“, konstatuje jedna stanarka Njegoševe.