Na prelazima prema KiM postavljene table sa obaveštenjem o ličnim kartama

Vesti 31. avg 202213:07 105 komentara
N1

Na svim punktovima na administrativnim prelazima prema Kosovu i Metohiji od jutros su postavljeni disklejmeri sa obaveštenjem da je korišćenje ličnih karata koje su izdale vlasti u Prištini omogućeno isključivo iz praktičnih razloga, radi slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

U disklejmerima se navodi i da korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština ne može da se tumači kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, piše RTS.

Disklejmeri su postavljeni dan uoči početka primene novog režima i napisani su na srpskom i engleskom jeziku.

U subotu, 27. avgusta, Beograd i Priština su postigli dogovor o ličnim dokumentima, po kome je Beograd pristao da ukine dokumenta za vlasnike ličnih karata sa KiM, dok je Priština pristala da ih ne uvodi za vlasnike ličnih karata iz centralne Srbije.

Sutra bi, prema odluci Vlade Kosova, trebalo da počne preregistracija srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS oznake. Zvanični Beograd i Srpska lista se tome protive, a građani na severu Kosova ne znaju šta ih čeka 1. septembra, ali i naredna dva meseca do kada je Priština postavila rok za preregistraciju.

Sa severa Kosova izveštava Sanja Sovrlić:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare