Na protestnom „meniju“ radnika nezadovoljstvo i briga, ali i sveže kuvani pasulj

Vesti 01. maj 202219:08 > 19:11 2 komentara

Radnici bez mnogo zadovoljstva za svoj položaj i sa porukama da očekuju da se popravi, obeležavaju ovogodišnji Praznik rada. Najveća briga za sve je neizvesna budućnost.

Na protestnom „meniju“ radnika – nezadovoljstvo, ali i sveže kuvan pasulj. Pored toga, okupljeni su dobili svež hleb – ali i poruku da se opasulje, kako bi zaposleni ostvarili svoja prava.

„Pasulj je odličan, spreman najbolje, ukus odličan“, kaže Dragiša Miljković, kuvar.

POVEZANE VESTI

N1: Koliko Vam je dugo vremena bilo potrebno da spremite?

„Tri i po sata“, odgovara.

I dok se pasulj ocenjuje kao odličan, radnici poručuju – da strahuju da će im tanjiri ubuduće biti prazni, jer su im prava iz dana u dan sve više ugrožena.

„Sveobuhvatna situacija je vrlo složena, samim tim što su nam plate takve kakve su, uslovi rada, šta da vam kažem“

N1: Niste zadovoljni?

„Pa nismo, naravno da nismo“, kažu.

„Nemamo apsolutno prava i ono što kao imamo prava, to je sve figurativno i fiktivno, jako loša situacija za radnike, biće sve gore i fore“

„Radno vreme je do 16 sati, to se radno vreme od 8 do 16 nikad ne ispunjava i uglavnom od vas očekuju da bude duže radno vreme, kako bi vas zadržali na poslu“

N1: Je l se plaća prekovremeni rad?

„Jako retko“

„Pa loše je“

N1: Zbog čega?

„Zbog svega, uslovi rada, diskriminacija, plata, šta još“

Predstavnici sindikata kažu da je spisak problema sa kojima se zaposleni suočavaju predug. Bezbednost na radu, kolektivni ugovori i dostojanstvena zarada – samo su deo nerešenih zahteva.

„Država treba da stvori ambijent, zakone koji obezbeđuju da se radnička prava poštuju, mi se uvek zalažemo da Inspektorat za rad ima značajnu ulogu, da pojača svoje kapacitete“, kaže Čedanka Andrić iz UGS Nezavisnost.

N1: Kada je reč o pravima radnika, da li radnici nailaze na zatvorena vrata nadležnih institucija?

„Kako kad, kako gde, naš najveći problem je neefikasno pravosuđe, radni sporovi traju dugo godina“, kazala je.

Podaci sindikata pokazuju da oko 400.000 radnika zarađuje minimalac, odnosno 35.000 dinara mesečno. Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da strahuje za budućnost pojedinih zaposlenih u Srbiji.

„Ja bih rekao da sa ovom eksplozijom cena koje imaju i koje nemaju kraja u ratnom kontekstu, pitam se kako preživljava i kako će preživljavati onih gotovo 80 posto zaposlenih koji prime do prosečne potrošačke korpe koja je već negde 75-80 hiljada dinara, to je život prikovan uz dno“, kaže Stojiljković.

Pojedini stručnjaci upozoravaju na to – da Zakon o radu garantuje neka prava zaposlenima, ali da je poslodavcu otvoren prostor da u potpunosti diktira uslove rada, otežava sindikalno organizovanje i na kraju krajeva, primorava zaposlene da pristaju na urušavanje svih standarda ne bi li zadržali posao.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare