Na referendumu na severu Kosova do 15 časova glasala 203 birača: U Zvečanu niko nije glasao

Vesti 21. apr 202413:00 > 16:18 70 komentara

Na referendumu o smeni gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova, do 15 časova glasala su 203 birača, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK).

Portparol CIK Valjmir Eljezi kazao je da je najveći odziv zabeležen u Leposaviću, a da u Zvečanu nije bilo izašlih na glasanje.

„Prema podacima koje imamo od opštinskih izbornih komisija u ove četiri opštine, do 15 časova u Leposaviću su glasala 122 birača, u Zubinom Potoku 17, u severnoj Mitrovici 64 dok u Zvečanu nije bilo izašlih na glasačka mesta“, rekao je Eljezi na konferenciji za novinare.

Ponovo je pozvao građane da glasaju i izjasne se da li su za smenu aktuelnih gradonačelnika u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Da bi referendum uspeo za treba da glasa najmanje 50 odsto plus jedan upisani glasač.

Prvi presek današnjeg izjašnjavanja na referendumu za opoziv četvorice gradonačelnika na severu Kosova urađen je u 11 časova i do tada je iz svih opština glasalo ukupno 85 glasača, saopšteno je iz CIK-a, prenose prištinski mediji.

U četiri opštine na Severu danas se glasa na referendumu za smenu četvorice gradonačelnika – Erdena Atića, Izmira Zećirija, Ljuzima Hetemija i Iljira Pecija. Oni su u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu izabrani pre skoro godinu dana na prvim izborima nakon što su Srbi prethodno lokalne samouprave napustili, a potom i izbore bojkotovali.

Iako su pokrenuli proces peticije koji je do današnjeg izjašnjavanja na referendumu i doveo, Srbi ga ipak bojkotuju.

Pravo glasa na današnjem referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na Severu Kosova ima 46.556 građana. Za uspešnu smenu potrebno je 50+1 birač.

Prvi izveštaji do sada u kosovskim medijima jeste da su se na današnjem referendumu i izjašnjavali samo Albanci.

Ministar Krasnići: Srpska lista želi da ima monopol na politiku Srba na Kosovu

Ministar administracije i lokalne samouprave Kosova Elbert Krasnići izjavio je tokom posete opštini Leposavić da Srpska lista (SL) želi da ima monopol na politiku Srba na Kosovu i da je zato pozvala Srbe da ne učestvuju na glasanju za smenu gradonačelnika opština na severu Kosova.

Tužilaštvo nadgleda glasanje

Državno tužilaštvo Kosova je danas saopštilo da nadgleda referendum za smenu gradonačelnika u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica.

„Državni tužioci su danas od sedam sati ujutru zajedno sa kosovskom policijom angažovani u policijskim stanicama četiri opštine da pomno nadgledaju tok procesa glasanja“, navedeno je u saopštenju.

Tužilaštvo je pozvalo građane, medije i civilno društvo da im pomognu i prijave svaku osobu koja ima veze sa zloupotrebama u procesu glasanja.

Po njegovim rečima, SL koja je pozvala na bojkot nedeljnog izbornog procesa za smenu gradonačelnika opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok želi vlast samo za sebe, a građani su joj manje bitni.

„Oni imaju mesta rezervisana za srpsku zajednicu u Skupštini i ne predstavljaju interese građana, već primaju skupštinske plate. Pozivam građane da se odazovu ovoj prilici da glasaju i da do kraja iskažu svoju volju“, rekao je Krasnići.

U objavi na Fejsbuku Krasnići je ranije napisao da je evidentno da su SL i Beograd naredili bojkot i to ne zato što ne žele izbore, već zato što ne žele da se suoče sa eventualnim neuspehom.

Ambasador EU sa 60 posmatrača prati glasanje

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Šunjog zajedno sa 60 posmatrača prati glasanje na severu Kosova za smenu gradonačelnika u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, saopšteno je iz kancelarije EU u Prištini.

„Ambasador EU na Kosovu Tomaš Šunjog posetio je danas biračke centre u Brnjaku i Čabri, selima opštine Zubin Potoku, u okviru Diplomatskog posmatranja koje je organizovala EU na Kosovu“, navodi se u saopštenju kancelarije EU.

Kako se dodaje, „Diplomatsko posmatranje obuhvata 17 timova sa ukupno 60 članova iz EU na Kosovu, država članica EU i partnerskih zemalja, i ima za cilj da stekne saznanja o procesu povlačenja gradonačelnika“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare