Na suđenju Gucatiju i Haradinaju u ponedeljak počinje iznošenje dokaza optužbe

Vesti 16. okt 202112:05 komentara
Wikipedia/DennisHH

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu počeće da izvodi dokaze u procesu protiv bivših čelnika Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja u ponedeljak, 18. oktobra, saopštila su Specijalizovana veća.

Povezane vesti:

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj terete za ometanje službenih lica u vršenju dužnosti, zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Atmosfera zastrašivanja svedoka i ometanja postupaka protiv bivših pripadnika OVK jedan je od razloga zbog kojih su Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo osnovani i zbog čega se nalaze u Hagu, kazao je na poslednjoj sednici specijalizovani tužilac Džek Smit.

„Postoji mala ali moćna grupa ljudi na Kosovu koja ne želi da ovaj sud postoji, i koja će učiniti sve da mu našteti u uzaludnom pokušaju da opravda lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin za vreme rata“, naveo je Smit.

Prema njegovim rečima, Gucati i Haradinaj pripadaju toj grupi i nipodaštavaju sve one koji saradjuju sa Specijalizovanim većima Kosova i Specijalizovanim tužilaštvom kao „špijune“, „kolaboracioniste“ i „izdajnike“ koji su „izneverili svoje sunarodnike“.

„Ta atmosfera je u prošlosti uticala na to da su svedoci bili sprečeni da pristupe sudu i kažu šta znaju o zločinima OVK. Optuženici dobro znaju za tu prošlost i nadaju se da ovde primene istu strategiju kako bi zastrašili svedoke, jer je to pre uspevalo“, zaključio je Smit.