Na suđenju „Valjevskoj grupi“ kažnjeno petoro advokata sa po 150.000 dinara

Vesti 27. jan 202115:56 > 16:04 4 komentara
Specijalni sud Beograd
N1

Na suđenju ''Valjevskoj grupi'', pred Specijalnim sudom u Beogradu, predsednica sudskog veća Svetlana Aleksić kaznila je petoro advokata sa po 150 hiljada dinara.

Kako saznajemo, na početku glavnog pretresa više advokata odbrane zatražilo je reč, međutim sutkinja Aleksić nikome u sudnici nije dozvolila da se obrati.

Suđenje je ušlo u 11 godinu, a da još nije doneta prvostepena presuda.

Više advokata je na početku pretresa zatražilo reč kako bi ukazali sudu na određene bitne procesne nedostatke.

Predsednica veća nikom, veoma grubo, uz pretnju novčane kazne (150.000 dinara), nije dozvolila da se obrati.

Branilac jednog od okrivljenih Sreten Đorđević, još jednom je zamolio za reč i naglasio da je jedino oružje odbrane, u postupku u kom okrivljenima preti 40 godina zatvora, upravo da govore.

Sutkinja je najpre sa 150 hiljada dinara kaznila advokata Sretena Đorđevića, koji je napustio sudnicu i rekao da ne želi tek svojim prisustvom da daje legitimitet suđenju koje traje 11 godina, a još nije doneta ni prvostepena presuda. Za Đorđevićem je sudnicu napustilo još četvoro branilaca, te su svi kažnjeni sa po 150 hiljada dinara.

Suđenje Valjevskoj grupi neretko je u fokusu javnosti, uglavnom zbog incidenata koji se odvijaju u sudnici.

Naime, u novembru 2019. godine optuženi Zoran Jeličić prerezao je sebi vrat pred svima u sudnici, kako je rekao, na taj način protestujući zbog tretmana kom je izložen od strane sutkinje Aleksić.

Incidenti su smenjivali jedni druge, a nedavno je jedan od optuženih u istom postupku i urinirao u sudnici, pošto ga, kako su rekli njegovi branioci, sutkinja nije pustila u toalet.

Podsetimo, „Valjevski klan“ je „pao“ 2009. godine u velikoj akciji policije. Oni se terete za teško ubistvo, zločinačko udruživanje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, iznudu i nanošenje lakih i teških telesnih povreda, kao i iznude novca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare