Na suđenju za nesreću u Nišu svedočile maloletnice iz auta okrivljenog

Vesti 05. apr 202113:39 > 20:14 26 komentara

Osnovni sud u Nišu ispitao je dve maloletnice kao svedoke nesreće 4. januara na Bulevaru Medijana u Nišu, koje su dale različite tvrdnje u vezi sa okolnostima koje su prethodile obaranju dvojice pešaka. Jedna devojka kaže da je Nemanja Stamenković vozio normalno, druga se seća da je grublje preticao. Branilac okrivljenog rekao je da smatra da je isti psiholoski osećaj bio kod svih putnika u vozilu i smatra da nema suprotstavljenih iskaza.

Završeno je drugo ročište u postupku protiv vozača Nemanje Stamenkovića (20), koji je 4. januara izgubio kontrolu nad audijem na Bulevaru Medijana u Nišu i usmrtio dva pešaka.

„Preticao je, to je činio malo grublje i agresivnije, čineći to većom brzinom i naglo“, rekla je jedna od njih.

Povezane vesti:

Nije se upuštala u ocenjivanje brzine „jer nije vozač“, ali misli „da je vozio malo brže“. Rekla je da je tokom vožnje kazala Nemanji „da uspori“, ne seća se kada tačno.

Na pitanje sutkinje da li je opazila neko drugo vozilo paralelno u traci u kojoj su oni bili, rekla je da nije zapamtila nista karakteristično. Preticao je, rekla je prva svedokinja, „pre Stop Šopa“, a nije se izjasnila da li je to činio posle.

Ovo pitanje ima veze sa iskazom okrivljenog vozača sa prvog ročišta, koje je održano u martu, kada je Nemanja Stamenković rekao da mu se slošilo kada je obilazio auto iz susedne trake, jer se najverovatnije uplašio, zato sto mu se činilo da se navodni automobil ne drži svoje trake.

Druga maloletna devojka je rekla da je videla auto u desnoj traci. Dajući iskaz rekla je da nije čula da je druga devojka u audiju opominjala Stamenkovića da uspori.

„Nemanja je vozio sasvim normalno, poštovao je sve prelaze i semafore“, rekla je druga devojka iz auta u večeri nesreće.

Advokat dela oštećenih zamerio je sudu da sugestivno ispituje prvu svedokinju. Jedan od advokata rekao je da druga svedokinja, koja je rekla da je Stamenković propisno vozio, selektivno svedoči u korist okrivljenog.

Podsetimo da je, po optužnici, u momentu nastanka udesa, brzina bila najmanje 131 kilometar na sat.

Gabrijela Ilić, ćerka jednog od nastradalih, optužila je odbranu da se služi svim sredstvima kako bi okrivljeni izbegao krivicu.

„Ovde imamo dvostruko ubistvo i tražimo da se upravo tako tretira, sa brzinom od 150 kilometara na čas“, rekla je ona.

Traži se i svedočenje policajaca sa uviđaja

Saobraćajni veštak Dejan Bogićević se izjasnio pred sudskim većem da ostaje pri nalazu da se vozilo kretalo najmanje brzinom od 131 kilometar na sat, ali nije mogao da kaže kolika je bila maksimalna brzina vozila.

Rekao je da nije mogao da obavi kompjutersku simulaciju saobraćajne nezgode jer su mu nedostajali mnogi parametri.

„Jedan pešak je bio pomeren sa mesta gde je pao nakon udara, a dete je najpre udarilo u metalnu ogradu što je promenilo pravac njegovog kretanja što mi je onemogućilo da sprovedem ovaj postupak“, izjavio je Bogićević.

Prema njegovim rečima je nesumnjivo da je vozilo prešlo na trotoar, pešačku stazu pa na travnatu površinu, ali nije mogao da se izjasni o razlozima zbog čega je sletelo sa kolovoza.

Advokat oštećenih Goran Đorđević izjavio je da kako bi se „utvrdila istina nije potrebno utvrđivanje ni najmanje ni najveće moguće brzine“,nego tačnu brzinu kojom se kretalo vozilo u trenutku nesreće.

Na samom početku današnjeg glavnog pretresa, osnovni tužilac je tražio svedočenje i policajaca sa lica mesta. To su Branimir Jovanović i Sara Lazarević, kako bi posvedočili o ponašanju okrivljenog u momentu nesreće.

Odbrana smatra da onda treba saslušati sve policajce koji su bili na mestu nesreće u večeri i noći udesa, na šta je tužilac rekao da je cilj pozivanja dvojice pripadnika MUP-a da se dobije „slika“ o ponašanju vozača u momentu nesreće, jer su oni bili sa njim u prvim momentima.

Razlog zbog koga traže baš njih dvoje je taj što odbrana okrivljenog zahteva veštačenje uračunljivosti.

Oštećeni smatraju da okrivljeni nije imao poremećaj orijentacije i slične sindrome u trenutku kada je izazvao nesreću. Neki advokati se i protive tom veštačenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare