Načelnica Dečije klinike u Mišoviću: Gojazna deca najteži kovid pacijenti

Vesti 02. dec 202113:201 komentar
N1

Načelnica Dečje klinike u KBC "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić izjavila je da je nužna vakcinacija protiv koronavirusa dece uzrasta od 15 do 18 godina, naročito onih gojaznih, jer su oni bili najteži pacijenti na toj klinici, i da su skeneri pluća pokazivali oštećenja koja su svojstvena odraslima.

Povezane vesti

Ostojić je za TV K1 navela da je u Dečjoj klinici u KBC „Dragiša Mišović “ u oktobru i novembru bilo 35 dece na lečenju od kovida, a da je sada taj broj od 13 do 15, da su deca dolazila sa teškom kliničkom slikom, imala teške upale pluća, da je bilo dece na respiratorima, i da je nekoliko njih i preminulo.

Podsetila je da se tinejdžeri najviše kreću i ostvaruju najviše kontakata i da su u najvećem broju slučajeva deca i tinejdžeri asimptomatski nosioci bolesti, ali da su u prethodnim nedeljama viđene teške kliničke slike i u toj populaciji.

„U našoj bolnici na kiseoničkoj terapiji imali smo decu uzrasta 15 ili 16 godina, a težili su 100, 110 ili 115 kilograma. Uz koronu, gojaznost je gorući problem. Sve je više dece koja traže da se oslobode fizičkog vaspitanja u školama, naročito devojčice“, rekla je Ostojić.

Prema njenim rečima, glavni uzrok gojaznosti među mladima je hronična fizička neaktivnost i neadekvatna ishrana, odnosno fast fud.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar