Načelnica: Zabrana izgradnje MHE u zaštićenim područjima

Vesti 12. jul 202115:16 5 komentara
N1

Načelnica Odeljenja za zaštićena područja, geodiverzitet i ekološku mrežu Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandra Došlić izjavila je da Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode predviđa zabranu izgradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima.

“Započeti postupci po pitanju izgradnje mini-hidroelektrana se stupanjem na snagu ovog zakona obustavljaju i važe odredbe člana Zakona o obnovljivim izvorima energije”, rekla je Došlić na sednici Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine, koji je odlučio da predloži parlamentu da prihvati predložene izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode.

Povezane vesti

Došlić je navela da je dozvoljena rekonstrukcija postojećih mini-hidroelektrana.

Prema njenim rečima, u „slučaju hidroelektrana koje su od državnog interesa utvrđivaće se opšti interes i izgradnja tih hidroelektrana ne bi trebalo da bude sporna“.

Došlić je kazala da su, prema sadašnjem Zakonu, uslove zaštite prirode za korišćenje prirodnih resursa izdavali Zavod za zaštitu prirode Republike Srbije i pokrajinski Zavod za zaštitu prirode.

Ubuduće će, kako je rekla, za područja prve i druge kategorije, koje proglašava Vlada, uslove zaštite prirode izdavati nadležno Ministarstvo, odnosno nadležni pokrajinski organ za područje koje je proglasila Autonomna pokrajina.

“Za područja treće kategorije, za koja akt o zaštiti donosi lokal, ostaje da i dalje izdaje Zavod za zaštitu prirode i za korišćenje prirodnih resursa van zaštićenih područja”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, izmenama i dopunama Zakona uvodi se stručna osnova koju će izrađivati zavodi i na osnovu koje će nadležni organ doneti akt o uslovima zaštite prirode.

Došlić je rekla da se uvodi obaveza dostavljanja uslova zaštite prirode upravljaču tog zaštićenog područja.

Ona je navela da se članom 10. “precizira postupak ocene prihvatljivosti i uvodi se jasna dokumentaciona osnova koja je potrebna prilikom utvrđivanja”.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona omogućeno je i formiranje Saveta korisnika zaštićenog područja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare