Načelnik UKP o „razbijenom“ klanu: Najveći trgovci kokainom na Balkanu

Vesti 11. maj 202316:37 34 komentara

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić, govoreći o hapšenju kriminalne grupe umešane u međunarodni šverc kokaina, rekao je da je kartel funkcionisao zasebno i da je jedan od najvećih, ako ne i najveći na Balkanu.

Podsećamo, uhapšeni su M.S, M.L, M.J, D.Đ, M.M, D.N, I.C, R.R, G.P, M.R, V.S, M. P. i Lj.L, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa MUP Službom za borbu protiv droga, Uprave kriminalističke policije zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Ova organizovana kriminalna grupa koju čine 20 osoba sumnjiči se da je umešana u međunarodnu trgovinu narkoticima.

„Uhapšeno je 13 osoba od više nezavisnih ćelija koje su funkcionisale kao balkanski kartel. Srbija je identifikovala ključne mete na svojoj teritoriji i mapirala njihove aktivnosti širom sveta, veruje se da kartel stoji iza višetonskih pošiljki kokaina. Ova akcija rezultirala je uklanjanjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom sa Balkana. Uhapšeni su organizatori M.S. i M.L. i još 11 osoba osumnjičenih da su bili vođe nezavisnih ćelija“, pojasnio je Cmolić.

Kako je rekao na konferenciji za medije, najmanje sedam tona zaplenjenog kokaina tokom 2020. dovodi se u vezu sa uhapšenim vođama i prethodno uhašpenim članovima kartela.

„Vođe uhapšene u Srbiji su najveći trgovci na Balkanu. Rad na predmetu je u toku i dalje“, kaže.

Rekao je da je za hapšenje ključna bila Skaj aplikacija, kao i da se akcija vodi od preuzimanja aplikacije 2021. i da je vođena u tajnosti.

„Lica su lišena slobode u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu i to je sve što mogu da kažem jer je istraga u toku, rade se pretresi, izaći ćemo s preciznim informacijama u narednim danima.
Imate dva organizatora, ostali su vođe, ali nezavisnih ćelija jedinstvenog kartela“, dodao je.

Na pitanje da li je grupa povezana sa Šarićem, Cmolić je naveo da je kartel funkcionisao zasebno, a da će istraga da utvrdi da li je bio povezan sa drugim.

„Sve zaplene su bile van Srbije, fokus njihovog delovanja je van Srbije, radi se o bogatim državama koje su cilj za istovar kokaina“, rekao je načelnik UKP.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare