„Nacija dobila još jednu dozu ludila“: Opozicija o konferenciji Vučića i Brnabić

Tanjug/RADE PRELIĆ

Imali smo priliku da još jednom, ovaj put, uživo pratimo kršenje Ustava predsednika Srbije i posle konferencije premijerke i Vućića samo će nas biti još više na ulicama Beograda, saglasili su se predstavnici opozicije u emisiji N1 direktno. Pročitaj više

„Imali smo priliku da gledamo direktan prenos kršenja Ustava. Na ovoj konferenciji imali ste premijerku koja je bila konferansije glavnom čoveku, a koji je glavni neustavno. Kada je Vučić uzeo reč nastavio je da krši Ustav ko zna koji put po redu. Govorio je o stvarima koje nisu u njegovoj nadležnosti i koje od njega niko nije tražio“, rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

On smatra da je celokupni „nastup“ Vučića i premijerke zapravo poziv za dalje omasovljenje protesta i da će „biti još više naroda na ulicama“.

„Sve što je izrečeno večeras je posledica panike i straha i Vučić želi na svaki način da otupi i anestezira građane i da skrene pažnju sa protesta. Nudi izbore iako mu to niko nije tražio jer mu smeta parlament u kojem sada sede ljudi koji ga kritikuju. Zato hoće izbore jer on „mora da se predstavi tako kao da je on jedina institucija koja postoji“, rekao je Lutovac.

Predsednik Demokrata je ponovio i da kada premijerka kaže „da sistem nije zakazao“  to nije istina jer „sistem ne postoji“. Komentarišući njenu izjavu da su „određene političke stranke jedva dočekale da se nešto desi, da zloupotrebe čak i ovakvu tragediju koja je nezamisliva, da bi organizovali proteste“, Lutovac je rekao da je sramota to što ona govori.

„To je sramotna izjava, napravili su od Srbije privatni posed i misle da imaju monopol na politiku, i građani imaju pravo da se bave politikom, sve je politika jer se tiče normalnog života i uređene države jer bez toga nećemo imati državu pravde.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka prokomentarisao je  konferenciju za novinare premijerke i predsednika Srbije kao „još jednu dozu ludila Aleksandra Vučića“ , a koju je nacija dobila.

“ Šta nam je Vučić to večeras rekao? Rekao nam je da će da sačeka da neko razgovara sa njim, a niko neće da razgovara sa njim. Ana je obećala da će dati ostavku, ali će malo da sačeka, pa možda neće da da ostavku. Pa će onda on da će da zamoli MMF da ne poskupi struja, a i pojeftiniće hleb i to će posebno obradovati premijerku Anu i njegovog kuma Nikolu Petrovića“, rekao je Jovanović.

I Jovanović smatra da je Vučićev nastup zapravo još jedan „poziv ljudima da izađu na ulicu“.

„O kakvim izborima on govori, nikakvi izbori nisu tema, to od njega niko nije tražio. Opet je pozvao ljude na ulicu. On prvo prvo mora da ispuni sve zahteve sa protesta pa onda možemo da razmišljamo da li će neko razgovarati sa njim“, istakao je Jovanović.

Za izjavu premijerke da su „određene političke stranke jedva dočekale da se nešto desi, da zloupotrebe čak i ovakvu tragediju koja je nezamisliva, da bi organizovali proteste“, Jovanović je rekao da su i ona i ministar Gašić zapravo „robovi“ Aleksandra Vučića.

“ Da je Bata Gašić radio svoj posao i krenuo u prikupljanje oružja mnogo ranije do ove strašne tragedije možda ne bi došlo. Tu decu je pobio manijak za kojeg je celo selo znalo da vitla bombama.  Posle takve tragedije ako si čovek daš ostavku. Ali oni su njegovi robovi, Ana i Bata Gašić, pa vi vidite u njihovim očima strah. I koalicioni partneri, SPS, se sklanjaju sa strane i pitaju se šta će biti sa nama kad on siđe sa trona“, zaklljučio je Jovanović.

„Sve može da bude, ali ne mora da znači“

Đorđe Pavićević iz Ne davimo Beograd je konferenciju za novinare Aleksandra Vučića okarakterisao kao „već viđeno i uobičajeno“.

„Tipične izjave za Aleksandra Vučića. Sve je otvoreno, sve može da bude ali ne mora da znači. Ono što je najavljeno kao istorijsko pretvorilo se u uobičajeno obraćanje,  u kampanju sa tajminzima kada će biti povećane plate, penzije, ko će koliko novca dobiti… Ništa novo i ništa ne očekivano“, rekao je Pavićević i napomenuo da se upravo vratio iz policije u kojoj je bio kako bi prijavili napad na narodnog poslanika Radomira Lazovića.

Naime, po završetku skupštinske sednice bivši poslanik Srpske napredne stranke Janko Langura verbalno je napao poslanika Radomira Lazovića.

„To nije bio samo verbalni napad, bilo je poslanika koji su uspeli da ga spreče Languru da napravi još veći incident. Mi imamo obavezu da prijavimo to, imamo snimke. To je još jedan nasilan incident u režiji SNS“, izjavio je Pavićević za N1 direktno.

Pogledajte celu emisiju: