Nacionalni konvent o EU: Institucije da reaguju na pretnje i napade na aktiviste

Vesti 23. feb 202317:18 4 komentara
Marko Dragoslavić/Fonet

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je ukazao na izostanak reakcije nadležnih institucija na pretnje i napade sa kojima se suočavaju Inicijativa mladih za ljudska prava i organizacija Krokodil.

Pročitajte još:

„Reč je o organizacijama koje su ponovo postale predmet kampanje zastrašivanja nakon javne i najavljene građanske akcije čišćenja travnjaka i fasade u parku u Mitićevoj rupi. Na toj akciji je ukazano i na zahtev Incijative A11 da park dobije ime Dušana Jovanovića, ubijenog dečaka romske nacionalnosti“, navodi se u saopštenju konventa.

Nacionalni konvent najoštrije je osudio zastrašivanja i pretnje aktivistima, i pružio podršku „organizacijama civilnog društva koje se svakodnevno bore za jačanje društvenog dijaloga i razmenu mišljenja i osuđuje svaki vid ekstremizma kao načina za prenošenje poruka o bilo kojoj temi“.

Konvent je pozvao institucije Republike Srbije da doprinesu smanjenju društvenih tenzija tako što će reagovati u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima – od komunalne policije, do tužilaštva i sudova.

„Nacionalni konvent poziva i najviše državne funkcionere i druge uticajne društvene aktere da se na isti način javno opredele i, na taj način, daju doprinos smanjenju polarizacije i nasilja u društvu. Ovo je naročito važno imajući u vidu da se nalazimo u godini od značaja za dijalog Beograda i Prištine. Dijalog o ovako važnom pitanju od nacionalnog interesa mora da bude vođen tako da uključi sve aktere i građane na način koji je argumentovan i civilizovan. Nasilje i polarizacija ne mogu doprineti dostizanju prihvatljivog rešenja“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare