NADA: Ako EPS nastavi ovako, neminovne restrikcije – Mihajlović da odgovara

Vesti 08. avg 202210:46 13 komentara
Struja, poskupljenje struje, električna energija, eps, elektro privreda srbije, zastava, logo
N1

Koalicija NADA ocenila je da ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović mora da odgovara za stanje u preduzeću "Elektroprivreda Srbije" (EPS), navodeći da je "svojim delovanjem, smišljeno ili ne, ugrozila elektroenergetsku stabilnost države i oštetila budžet Srbije za više milijardi dinara".

Pročitajte još:

„Novi izveštaj o realizaciji trogodišnjeg programa poslovanja za šest meseci ove godine, koji je objavio EPS, svedoči o alarmantnoj finansijskoj situaciji u kojoj se ovo javno preduzeće nalazi. Na žalost situacija nije alarmantna samo u finansijskom smislu jer se EPS u tehničkoj oblasti proizvodnje struje nalazi u još težoj situaciji“, naveo je u saopštenju poslanik te koalicije Predrag Marsenić.

Marsenić, koji je i potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije, navodi da je proizvodnja električne energije, po zvaničnim podacima, od januara do juna 2022. godine za 16 odsto manja nego u istom periodu prethodne godine.

„Troškovi nabavke, tačnije uvoza električne energije, iznosili su 71,7 milijardi dinara i sve ovo je dovelo do toga da EPS za šest meseci 2022. godine napravi neto gubitak nakon oporezivanja od čak 49,3 milijarde dinara. Ukupan finansijski dug EPS za šest meseci povećan je sa 147 na 177 milijardi. Sa druge strane, stepen realizacije investicija iznosi 74 odsto, od kojih je svega četvrtina iz sopstvenih izvora EPS“, kazao je on.

Dodao je da će „račun za nestručno, bahato i neodgovorno“ vođenje tog preduzeća platiti svi gradjani Srbije kroz uvećane račune, ali i kroz restrikcije struje, koje će, ukoliko EPS nastavi sa takvim poslovanjem, biti neminovne“.