NADA, Zavetnici i Dveri traže hitnu sednicu skupštine o francusko-nemačkom planu

Vesti 24. jan 202312:05 > 14:2743 komentara
Izvor: Srpska stranka Zavetnici

Poslaničke grupe NADA, Srpska stranka Zavetnici i Dveri - Patriotski blok podneće zahtev predsedniku Narodne skupštine da bez odlaganja sazove vanrednu sednicu parlamenta, na kojoj će biti razmatran francusko-nemački predlog za KiM.

Kako se navodi u saopštenju Zavetnika, predloženi plan predstavlja otvoreni ultimatum i nastavak brutalnih političkih pritisaka na Srbiju, „sa ciljem da se naša država trajno odrekne KiM i legalizuje jednostranu secesiju južne pokrajine“.

Pročitajte još

„Smatramo da je u ovim trenucima neophodno da se povede najšira moguća rasprava u institucijama i da Narodna skupština kao najviše predstavničko telo građana zauzme jasan stav o neprihvatljivosti potpisivanja bilo kakvih sporazuma koji za krajnju posledicu imaju priznanje tzv. Republike Kosovo i njeno članstvo u međunarodnim organizacijama. Ističemo da Zapad nema mandat da jednostrano menja pregovarački format za KiM. To pitanje je u isključivoj nadležnosti Saveta bezbednosti UN, bez čije odluke nije moguće ukidati okvir za pregovore koji je definisan Rezolucijom 1244. Podsećamo da su predstavnici naše tri političke grupacije i predstavnici Pokreta za očuvanje Kosova i Metohije već održali prvi radni sastanak na kojem su definisali buduće korake u pravcu zajedničkog otpora zapadnom ultimatumu. Naša borba za očuvanje KiM u sastavu Srbije biće odlučna, ozbiljna i odgovorna i u tu svrhu koristićemo sva demokratska, legalna i legitimna sredstva, predviđena Ustavom Srbije“, zaključeno je u zajedničkom saopštenju ovih poslaničkih grupa.

Obradović: Na sednici parlamenta bismo odbacili novi ultimatum sa Zapada

Na temu Kosova najbolje konsultacije bile bi na vanrednoj sednici Narodne skupštine, gde bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno izložio sadržaj francusko-nemačkog predloga, koji je u međuvremenu postao „evro-američki, odnosno NATO predlog“, izjavio je predsednik pokreta Dveri Boško Obradović.

Obradović je izjavio da je to „mnogo bolje nego pojedinačne konsultacije sa poslaničkim grupama van očiju javnosti – u predsedništvu“.

„Zato su poslaničke grupe NADA, Zavetnici i Dveri – Patriotski blok, danas zajednički zatražile održavanje hitne sednice parlamenta, na kojoj bismo odbacili novi ultimatum sa Zapada. U tom pravcu planiramo i niz drugih zajedničkih obraćanja i aktivnosti naše četiri parlamentarne stranke u saradnji sa Pokretom za odbranu Kosova i Metohije, na čelu sa Milošem Kovićem“, rekao je Obradović.

On je na pitanje da li bi se Dveri odazvale na Vučićev poziv na konsultacije odgovorio da, ukoliko ipak dobiju predlog za konsultacije kod Vučića mimo Narodne skupštine, „o tome će se izjasniti predsedništvo Dveri kad stigne konkretan poziv“.

Komentari

Vaš komentar