Nadležni efikasni nakon napada na Daška, zašto nije tako i u drugim slučajevima

Vesti 17. apr 202119:28 9 komentara

I policija i tužilaštvo pokazali su juče da mogu dobro da rade svoj posao, ocena je Nezavisnog udruženja novinara Srbije a povodom pronalaska jednog od napadača na novinara Daška Milinovića. To, međutim, očekuju i u svakom drugom slučaju, bez obzira na to da li se radi o teškom fizičkom napadu ili uvredama i blaćenju. Za početak važno je da svaki napad osude, jer to je poruka građanima da novinare niko ne sme da napada.

Daško Milinović, Milan Jovanović, Milica Šarić, Ivana Jeremić i još desetine koleginica i kolega kojima je neko pretio ili nasrnuo na njih, od novinarske zajednice dobiće, uglavnom, podršku i osudu napada. Da je tako nešto nedopustivo pročitaće se i na društvenim mrežama. Ali, jedan deo te, internet zajednice, upotrebiće neki od sledeća tri načina umanjivanja značaja napada:

  1. Oduzimanje legitimiteta, i to komentarima poput: “On/ona sebe nazivaju novinarima.”
  2. Podrška nasilju, kroz komentare poput: „Bilo je i vreme“ ili „Ako im danas ne odgovorimo palicom, sutra će nam trebati puške.“
  3. Oduzimanje prava na stav, najčešće kroz komentare: „Nisam za nasiljem ali javna ličnost ne može da iznosi privatan stav.“

Povezane vesti

Urednik na portalu Nova.rs Milenko Vasović na to uzvraća – šta god da kažemo, štangle nisu način.

„To da se stavlja ‘osuđujem napad, ali’ mi liči na ove žene koje su doživele razna poniženja, silovanja i one se dodatno kažnjavaju time što ih javnost vuče kroz neku vrstu toplog zeca“, ističe Vasović.

Da bi to prestalo i predstavnici države moraju baš svaki napad da osude i da reaguju brzo, poručuju iz Nezavisnog udurženja novinara Srbije. Rade Đurić iz NUNS-a podseća da je za označavanje KRIK-a kao medija koji sarađuje sa kriminalcima, reakcija države izostala.

„Poruka treba da bude jasna da to nije dozvoljeno, da se osudi i da se pokrene nešto što već radimo godinama, da nađemo način da ovakve stvari pretvorimo u krivična dela, s obzirom na teške posledice koje ostavljaju“, navodi Đurić.

Nezavisnom udruženju novinara Srbije od početka ove godine, sa napadom na Daška Milinovića, prijavljeno je 35 slučajeva napada i pritisaka. Prošle godine ukupno ih je bilo 189, a 2019. znatno manje – 119. I to se odnosi i na fizičke i na one verbalne napade. Fizičkih je u 2020. bilo 32, a u 2019. “samo” 11. Verbalnih pretnji je prošle godine zabeleženo 50, a 2019. 27.

Pravna služba NUNS-a ocenjuje da trend pada broja napada ne postoji, a razlog za to što ih je prošle godine bilo više su događaji poput julskih protesta.

„Predstavnici MUP-a nisu bili spremni na taj nivo senzibiliteta, koji treba da pokažu prema radu novinara na demonstracijama. Umesto toga imali smo ozbiljan broj fizičkih napada na primer“, kaže Đurić.

U planiranju napada na radijskog voditelja Daška Milinovića, član Radne grupe za  bezbednost novinara Veran Matić video je sličnost  sa ubistvom Milana Pantića, koji je pre 20 godina ubijen. Zato sledeći put kada posegnete za društvenim mrežama kako biste nekome poručili da je zaslužio šipku u glavu, zaustavite se, jer malo je potrebno da ta šipka nekome i zaista dođe glave.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare