Nagrade Novosadske novinarske škole novinarkama CINS i RTS, Pinokio – Informeru

Vesti 21. dec 202222:13 1 komentar
Pixabay. com/ Engin_Akyurt

Nagradu Novosadske novinarske škole (NNŠ) za istraživačko novinarstvo ove godine dobila je Teodora Ćurčić iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS.

Ćurčić se se bavi multimedijalnim i data novinarstvom, rečeno je na svečanom uručenju nagrada.

Nagrada za dnevno novinarstvo pripala je novinarki Radio-televizije Srbije Milici Milosavljević, koja izveštava o migrantskog krizi, onlajn kriminalu i drugim društvenim temama.

Nagradu NNŠ dodeljuje od 2001. najboljim mladim novinarima za izuzetan kontinuirani rad u cilju promocije profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti. Od 2018. nagrada nosi ime „Marina Kovačev“, u znak sećanja na tu mladu novinarku i aktivistkinju.

Žiiri je, ove godine, odlučio da uruči i dve pohvalnice: novinaru nedeljnika „Vreme“ Filipu Miriloviću i frilens novinarki Anđeli Andrijević.

Mirilović istražuje organizovani kriminal, a bavi se i pitanjima zaštite životne sredine, dok Andrijević, kroz podkast pokreće teme od značaja za mlade, poput sajber nasilja i mentalnog zdravlja.

Ovogodišnji žiri činili su prošlogodišnji laureati – novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije Jelena Radivojević i novinar Filip Lukić, predstavnica Fondacije „Marina Kovačev“ Svetlana Bošković, profesor Siniša Isakov i predsednica Upravnog odbora NNŠ Dubravka Valić Nedeljković.

Na svečanosti su uručeni i „Pinokiji“ medijima koji najviše šire lažne vesti, pa je tako „Zlatni Pionokio“ pripao Informeru, „Srebrnog“ je dobio Alo, a „Bronzanog“ Srpski telegraf.

Ti mediji su, po evidenciji portala „FakeNews (FN) Tragač“, koji svake godine dodeljuje ta „priznanja“, u prethodnih godinu dana najčešće širili lažne i manipulativne sadržaje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare