Najbolji profesor hemije u Srbiji – i Memedović se divi njegovom školskom kvizu

Vesti 29. dec 202111:58 > 14:33 21 komentara
razred, profesor
Shutterstock

Profesor hemije u Gimnaziji "Mihajlo Pupin" u Beogradu Jovica Plavšić proglašen je za jednog od najboljih edukatora u Srbiji za 2021. godinu. "Neću da glumim da sam čovek iz 1990-tih, ja sam čovek iz tridesetih godina sledećeg veka", kaže za N1 Plavšić, koji naglašava da mu u doba interneta ne pada na pamet da decu opterećuje učenjem suvišnih podataka i bubanjem. On kaže da deca u gimnaziji imaju 17 predmeta i da se trudi da preopširno gradivo svede na miminum "kroz foru i kviz". "Da imaju 1.200.000 informacija u glavi mislim da je u ovo doba interneta besmisleno", rekao je Plavšić.

Poznat kao profesor sa čijih se časova ne beži, Plavšić kaže da učenici ponekad i beže na njegove časove kada pobegnu sa drugih predmeta.

„Juče je jedan učenik izjavio – Vi ste jedan od nas“, prepričava Plavšić koji tom rečenicom i tumači tajnu dobrog odnosa sa đacima.

Na pitanje kako uspeva da bude deo „jedan od njih“ a da ne uruši sopstveni autoritet, on ističe da „u svakom klanu neko ima autoritet“, kao i da se ključ nalazi u septembru prvog razreda, kada je veoma strog i kada učenici misle da u životu od njega neće dobiti dvojku. Odmah im, kako dodaje, oko 3. septembra daje i mini test da bi proverio njihovo znanje i da je sve to stresno za njih. „Kada prežive sve to, 1. oktobra kad počem da se šalim s njima oni su šokirani i pomisle – ‘ovaj čovek ima srca, nije stena…“, navodi Plavšić.

Iako većina učenika hemiju doživljava kao bauk, Plavšić ističe da nije baš tako i da gotovo svako može da nauči taj predmet, mada ima retkih izuzetaka.

„Mogu da kažem da ogromna većina može da upiše hemijski fakultet“, kaže omiljeni profesor.

Jovica Plavšić
N1

Do učenja kroz igru – kutija koja zvoni i Memedović u školskoj „Poteri“

Otkrivajući svoj metod učenja, Plavšić potvrđuje da se radi o propitivanju zasnovanom na konceptu kviza – u kutiju stavi telefon, uključi alarm i učenici onda izvlače kartice sa pitanjima i odgovaraju. Ukoliko pogreše vuku novu karticu, sledeća kartica je kartica iznenađenja kome kutija ide sledeća, kome zazvoni alarm jer odugovlači sa odgovorima ili ne zna odgovor dobije lošu ocenu.

Plavšić navodi i da je voditelj kviza „Potera“ Jovan Memedović bio gost na školskom kvizu „Potera“ i da je bio fasciniran učenicima i profesorima koji su ispunili hol škole.

On objašnjava i zašto je učenje i provera znanja na konceptu kviza bolji metod učenja:

„Da sam im juče dao test pitanje je da li bi iko učio pred Novu godinu, a kada sam rekao – kutija, kao da je najvažnija stvar na svetu, naučiše i aminokiseline“, priča profesor.

Plavšić je jedan od edukatora iz Srbije koji su proglašeni najboljim u 2021. Priznanje mu je dodelilo Udruženje „Živojin Mišić“.

Koordinatorka udruženja Tamara Mihajlović kaže da izabrani profesori moraju da imaju dobre odnose i saradnju i sa roditeljima i sa učenicama i sa ostalim kolegama, da razvijaju saradnju u zajednici, da budu entuzijasti i inovativni, kao i da izlaze iz okvira onog što se od njih traži.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare