Najjači zemljotres u Srbiji bio 1922. godine, Tašmajdan je pukao na pola

Vesti 06. feb 202321:29 18 komentara
Shutterstock / Raditya

Meteorolog Ivan Ristić izjavio je u emisiji Global fokus da zemljotresi koji su se dogodili u Turskoj i Siriji teško mogu da se dogode kod nas, pre svega zbog mnogo jačeg trusnog područja. On je pojasnio da se u Srbiji dešavaju zemljotresi jačine do 6 stepeni po Rihteru. "Mi nismo toliko trusno područje. Za zadnjih 100 godina smo imali deset zemljotresa preko 5 po Rihteru, a to nije strašno", istakao je Ristić i dodao da se kod nas zemljotresi najčešće dešavaju u proleće i u jesen.

Povezane vesti

„Zemljotres od 7,8 po Rihteru je baš jak zemljotres. Svi zemljotresi koji su preko 7,5 po Rihteru su katastrofalni. Simptomatično je da se javljaju dva zaredom preko sedam i po, a to se retko dešava. A kada se desi tako nešto, imamo, 100, 200 naknadnih malih potresa. Sve građevine koje su uzdrmane, imaju veliku šansu da padnu same od sebe“, kaže Ristić.

Dodaje da je epicentar zemljotresa bio „plitko“, oko 10 do 15 kilometara ispod zemlje, i da je to prouzrokovalo velika oštećenja. Da je kojim slučajem epicentar bio na većoj dubini, bila bi manja oštećenja na infrastrukturi.

„U celom svetu je došlo do porasta broja zemljotresa… Na svakih pet, šest dana pričamo o nekom zemljotresu. i to se dešavaju baš jaki zemljotresi. Baš nije šala“, naveo je Ristić.

Kaže da je teško očekivati da se zemljotresi ovakve jačine dogode kod nas.

„Kod nas idu do 6 po Rihteru, i ne očekuje se nešto preterano više od toga. To je isto jako, ali nije kao ovo što se desilo danas. Analizom podataka dobijate da se zemljotresi od 5 do 6 po Rihteru dešavaju uvek na proleće ili jesen. A manji zemljotresi se dešavaju svakodnevno“, kazao je Ristić.

Ukazuje da zemljotresi koji su se skoro desili kod Bora, a koji su buili jačine preko 2 po Rihteru, mogu i da budu posledica miniranja tla, koja se tamo vrše.

„Ljudska aktivnost može da uzrokuje zemljotrese do 2 po Rihteru. Te eksplozije bombi mogu da prouzrokuju to“, upozorio je gost N1.

Kaže da ulazimo u period kada je veća mogućnost za zemljotres, to je mart, i da po njegovim proračunima, tada se dešavaju najjači zemljotresi u Srbiji.

„Najači zemljotres koji je bio blizu Beograda se desio u Lazarevcu, 1922. godine, pre 101 godine, i bio je 24. marta.  Baš tačno kada je počelo proleće. Taj zemljotres je bio toliko jak da je Tašmajdan pukao na pola. Dakle, iako je bio u Lazarevcu, jako se osetio i u Beogradu“, otkrio je Ristić.

Pogledajte kompletno gostovanje meteorologa Ivana Ristića u emisiji Global fokus:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare