Najmasovnije pretnje bombama dosad: Škole, mostovi, tržni centri, stanice…

Vesti 16. maj 202219:44 > 22:1556 komentara

Posle jutrošnjih dojava o postavljenom eksplozivu u beogradskim osnovnim školama, posle podne je stigla i nova pretnja - da su postavljene bombe na mostovima u Beogradu, u tržnim centrima, zoo vrtu, restoranima, železničkoj stanici.

Među lokacijama su mostovi (Brankov, Gazela, Novi železnički, Pančevački, Most na Adi), Narodni muzej, tržni centri (Delta siti, „Zmaj“ u Zemunu, Ada mol, Stadion, Konjarnik), Beogradski zoološki vrt, Javni akvarijum i tropikarijum, Mekdonalds na Bežanijskoj kosi, aerodrom „Nikola Tesla“, Glavna železnička stanica Beograd, predsednikova kuća, Gradsko veće, svaka elektrana, svaki objekat za prečišćavanje vode, ruska ambasada…

POVEZANE VESTI:

U toku je intenzivan rad na otkrivanju izvršilaca krivičnih dela u vezi sa lažnim dojavama o bombama. Dojave stižu svakodnevno na veliki broj adresa u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Kako se navodi, zbog velikog broja dojava o bombama, svi raspoloživi kapaciteti kontradiverzionih jedinica MUP-a angažovani su na pregledu objekata i ustanova na čije adrese su upućene dojave. Do sada su sve bile lažne, a sumnja se da su usmerene na izazivanje panike i uznemirenje građana.

Ministar policije Aleksandar Vulin obratio se građanima saopštenjem za javnost u kom je naveo da se protiv Srbije vodi, kako je naveo, „specijalni rat“, i da sa različitih adresa iz više evropskih država stižu ovakve pretnje. Vulin kaže da one imaju za cilj: pritisak na Srbiju da prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu.

Ministarstvo prosvete je ranije saopštilo da će škole blagovremeno obavestiti roditelje i učenike o načinu izvođenja nastave u toku sutrašnjeg dana.

Od jutros škole dobijaju dojave o bombama. Posle ručka, nove preteće poruke proširile su se na beogradske mostove, tržne centre, stanice…

Direktorka Osnovne škole „Laza Kostić“ Dubravka Tomić kaže da je škola postupila prema uputstvima Mnistarstva.

„Obevestili smo Školsku upravu Ministarstva prostvete i dobili uputstvo da deca ne ulaze u prostorije škole“, kaže Tomić.

Sličan sled događaja opisuje i zamenica direktora Osnovne škole „Isidora Sekulić“ Biljana Rakić.

„To je jutarnji prihvat dece, oni su već bili u učionici sa svojim nastavnikom, kada je rečeno, oni su samo izašli, svim ostalim roditeljima odeljenske starešine su javile preko grupe da ne dolaze u školu dok policija ne izađe na uvid“, objašnjava Rakić.

Direktorka Osnovne škole „Skadarlija“ Mirjana Sloboda kaže da su u školi bili uznemireni.

„Zato sam i tako reagovorla. Naravno, biće pojačano dežurstvo, ne samo danas nego i do kraja školske godine i nadam se da će ostati na ovome“, navela je.

Škola koje su dobile preteći mejl bilo je toliko da su neke morale da sačekaju svoj red da ih proveri i pregleda kontradiverziona jedinica.

„Dok se i poslednja škola ne pregleda, ne smemo da budemo opušteni“

Sekretar za obrazovanje Grada Beograda Slavko Gak kaže da u ovom trenutku ne može da kaže zašto su baš škole meta lažnih dojava.

„Mi samo možemo da verujemo da nikome na svetu ne bi palo na pamet da ugrozi bezbednost dece u školama gde uče, gde se obrazuju, gde se druže sa vršnjacima. Ja verujem da su lažne dojave, ali dok se poslednja škola ne pregleda ne smemo da budemo opušteni, ne smemo da dozvolimo da se deca u te objekte vrate“, poručuje Gak.

Šta piše u pretećim porukama

Ako brojnosst lokacija na kojima je dojavljena bomba izaziva šok, to još više čini sadržaj poruke koje su dobijale osnovne i nekoliko srednjih škola u Beogradu.

„Čudan osećaj smirenosti, kao da čekamo normalan dan, ista rutina kao i uvek. Mrzimo sebe, ali želimo da povredimo svakoga ko nam se nađe na putu. Osećaj da je sve oko sebe san ne napušta. Ne vidimo razloga da pišemo nešto drugo. Na kraju, možemo reći da nismo prvi i daleko od poslednjih“, stoji, između ostalog, u imejlu sa pretnjom bombom.

Zaj imejl došao je sa adrese ruskog provajdera Yandex.ru. Mejl koji je stigao u popodnevnim časovima i u kome se navidi miniranje mostova, tržnih centara, Predsedništva i drugih objekata ima drugu sadržinu i navodi kao motiv odbijanje Srbije da Rusiji uvede sankcije.

Zašto je teško saznati ko šalje pretnje

To, međutim, ne ukazuje nužno ko stoji iza pretnje, ističe Bojan Perkov iz SHARE Fondacije.

„Korisnik može koristi različite metode anonimizacije identitea na internetu, tor mrežu na primer, i da na taj način koristi neautentičnu IP adresu ili identifikator, i na taj način maskira njegovu lokaciju. Postoji mogućnost da ti inostrani provajderi ne žele da sarađuju sa inostranim organima, na primer sa organima Srbije. Sve to dodatno komplikuje situaciju“, objašnjava Perkov.

Pretnja bezbednosti dece dojavama o bombama u školama, ali i reakcija pojedinih škola koje su nakanadno obaveštaale roditelje o tome šta se desilo, izazvalo je burne reakcije na društvenim mrežama.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da se protiv Srbije vodi sajber rat kao i da su se, između ostalog, lažne dojave ticale i Beogradskog vodovoda. Lažne dojave o bombama ovog ponedeljaka nisu prve – ali jesu najmasovnije do sada. Potpuno je jasno da, koliko god pretnje bile brojne, apsolutno svaka se mora proveriti i istražiti.

Komentari

Vaš komentar