Protest Kreni-promeni ispred RTS-a završio se šetnjom do Generalštaba: „Rio Tinto želi da izvrši medijsku lobotomiju“

Vesti 13. apr 202419:06 > 21:21 227 komentara
Marko Dragoslavić/FoNet

Ispred zgrade Radio televizije Srgbije (RTS), u Takovskoj ulici u centru Beograda, održan je protest pokreta "Kreni - Promeni", sa zahtevom da medijski javni servis objektivno izveštava povodom aktivnosti kompanije "Rio Tinto", u vezi njihove namere za otvaranje rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji. Nakon govora organizatora, kolona građana uputila se ka zgradi Generalštaba čime je protest završen.

Nakon govora organizatora, kolona građana uputila se ka Generalštabu, zbog najave prodaje te zgrade, srušene tokom NATO bombardovanja, američkim investitorima, gde je protest i završen.

Petar Gajić/N1

Savo Manojlović, direktor kampanje Kreni-promeni rekao je ispred zgrade Generalštaba da je to bila meta NATO bombardovanja, kao i da „dok su ljudi ginuli, današnja vlast je, prema svedočenju igrala Riziko“, prenosi danas.rs. 

„Nećemo je prodati zarad njihovog profita. Ovo je pitanje nacionalnog pitanja i dostojanstva. Ovde će se poštovati zakon Rešublike Srbije. Stare zgrade ima da se restituišu. Tražimo da se ovde napravi muzej Srbije, ima mesta i za muzej žrtava i za muzej nauke, zato što će se u ovu zemlju vraćati oni koje su terali u druge zemlje, rekao je Manojlović.

On je sa protesta poručio: „Odbranicemo duh ovoga grada, grada koji se borio tokom bombordovanja, grada koji nije dočekao naciste cvećem, taj duh grada ćemo čuvati“, prenosi danas.rs.

Manojlović je ispred zgrade RTS-a rekao za N1 da Vlada Srbije priprema potpisivanje memoranduma sa Evropskom komisijom o litijumu, kao i da je to velika opasnost, jer EU odustaje od svojih principa u Srbiji.

„Istovremeno, mi smo kao građani iskoristili na Ustavu zasnovanu narodnu inicijativu, predložili da se o tome raspravlja u parlamentu. Imate jasne ustavne rokove, šest meseci je moralo da se raspravlja o tome. RTS je morao da zakaže javnu debatu i nakon toga smo mogli da vidimo šta nam je činiti. EU ovim direktno priznaje državni udar koji je sprovela vlast. Ovo znači da se EU sa ovim slaže, i sa svim onim što se dešava, i vezano za krađu izbora, i za medijsko izražavanje. EU je odustala od demokratije, ali ovaj narod koji se okupio ovde nije“, navodi Manojlović.

Kako je naveo, pre dve i po godine nalazili su se na ovom mestu, kada je puštena reklama koju RTS nije želeo da pusti.

„Posle toga, pokrenuli smo blokade. Čuo sam hiljadu priča kako niko neće zaustaviti ovu vlast, kako će posle svakih izbora krenuti da kopaju. Od tada su prošle dve i po godine. Danas je ovde pet puta više. Jednog dana pričaćemo deci i unucima da je na hiljadu lobističkih objava u medijima kompanije Rio Tinto RTS, nacionalni javni servis koji mi plaćamo, ćutao. Pričaćemo deci i unucima da su o demokratiji u ovoj zemlji govorili oni koji su dovozili ljude iz Male Krsne, kako bi glasali za njih u Beogradu. Govorićemo deci i unucima da su o poštenju u ovoj zemlji govorili oni koji su se obogatili preko politike, prodajući minute RTS-a“, rekao je Savo Manojlović u svom obraćanju okupljenima na protestu.

Manojlović je naveo i da će deci i unucima govoriti da su o ekologiji govorili predstavnici kompanije Rio Tinto, koja je izazvala više ekoloških katastrofa.

„Kompanija koja je izazvala rat u Papua Novoj Gvineji, koja je zatrovala vodu na Madagaskaru, kompanija koja je osuđena za korupciju. Kompanija koja u svojoj zemlji, Australiji, nije ispoštovala odluku Vlade i srušila je pećine stare nekoliko desetina hiljada godina. Da li verujete da će ta kompanija poštovati odluke Vlade Srbije?“, istakao je Manojlović.

Predstavnici kompanije Rio Tinto kažu da nije bilo pravog dijaloga, i da je javnosti pružena lažna slika, a na pitanje da li bi razgovarao sa njima, Manojlović navodi da je Rio Tinto pustio više od hiljadu lobističkih objava preko medija, gde nije postojala druga strana.

„Pokušava da se izvede kuvanje javnog mnenja. Narodna inicijativa je poziv na dijalog u parlamentu. Ako sakupite 30.000 potpisa, po Ustavu ima pravo da se čuje naš glas. Oni prvo žele da izvrše medijsku lobotomiju, pa da onda da simuliraju javnu raspravu“, kaže sagovornik N1.

Marko Dragoslavić/FoNet
Marko Dragoslavić/FoNet
Marko Dragoslavić/FoNet
Marko Dragoslavić/FoNet
Marko Dragoslavić/FoNet
Marko Dragoslavić/FoNet
Protest Kreni promeni Rio Tinto Protest Kreni promeni Rio Tinto
Marko Dragoslavić/FoNet
Protest Kreni promeni Rio Tinto Protest Kreni promeni Rio Tinto
Marko Dragoslavić/FoNet
Marko Dragoslavić/FoNet
N1/Petar Gajić

Među velikim brojem okupljenih građana ima i onih koji nose transparente „RTS radi za SNS“.

Kako su naveli ranije, medijski monitoring koji je sproveo njihov tim, ukazuje da „mnogi mediji u Srbiji sprovode aktivno lobiranje za iskopavanje litijuma“.

Kreni-Promeni podseća da je prošle godine izašao sa tvrdnjom da je Rio Tinto za lobiranje preko medija, analitičara, influensera i političara za 2023. godine izdvojio dva miliona evra.

„Ove godine je budžet znatno veći. Vrednost za ove dve nedelje medijskog prostora koji su dobili za lobiranje za litijum i Rio Tinto (meri se prema metodologiji za obračun medijskog prostora) je 358.628 evra“, navode iz ovog pokreta.

U saopštenju se napominje da RTS i dalje nije zakazao javnu debatu povodom Zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora koji je predložilo 38.000 građana čime, kako se navodi, krši Zakon o javnom informisanju.

„Preko 60 naučnika, profesora i akademika pre dve godine podržalo je predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora. Naučne studije jasno ukazuju da bi iskopavanje litijuma i bora dovelo do ekološke katastrofe. To su i nalazi sa skupa Srpske akademije nauke i umetnosti. Ove informacije ne možemo videti u medijima sa nacionalnom frekvencijom, niti na RTS-u“, podsećaju iz pokreta Kreni – Promeni.

Prvobitno, protest je planiran 4. aprila, ali je zbog smrti devojčice Danke Ilić iz Bora otkazan.

Podsetimo, u novembru i decembru 2021. godine upravo je protest ispred RTS-a bio početak blokada širom Srbije, a sve zbog odbijanja te kuće da emituje spot protiv eksploatacije litijuma.

Blokade autoputa na koje je tada pozvao pokret Kreni-Promeni dovele su do povlačenja dva sporna zakona (o eksproprijaciji i referendumu, kasnije i do stopiranja projekta Jadar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare