„Najskromniji“ predsednik i luksuzna prva dama Srbije: Kako Tamara Vučić finansira odevne kombinacije?

Vesti 20. nov 202306:54 192 komentara
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Prva dama Srbije Tamara Vučić, supruga predsednika države, poslednjih nedelja sve je aktivnija u društvenom životu, a svoje aktivnosti redovno promoviše na društvenoj mreži Instagram. Na njenom profilu možemo videti luksuz, visoku modu, parfeme, putovanja... što mnogi u javnom životu smatraju neprimerenim imajući u vidu životni standard građana Srbije koju vodi njen suprug Aleksandar Vučić.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović kaže da, iako se predsednik Vučić predstavlja kao apostol skromnosti, prva dama Srbije u javnosti promoviše nešto nespojivo sa skromnošću – luksuzan život i luksuzno odevanje.

„Predsednik kaže da se oblači iz nekog fundusa koji doduše niko nikada nije video, pa se pretpostavlja da i njegova supruga ima neki fundus skupocenih modnih kreacija o kojima supruge njegovih birača mogu samo da sanjaju. Bilo bi dobro da znamo kako gospođa Vučić finansira svoju ulogu modne trendseterke, kako bismo otklonili svaku sumnju. Jer dok se pola Srbije oblači po second hand šopovima, ona svojim Instagram objavama u skupocenim kreacijama ostavlja utisak prve dame neke bogate i uspešne države, kakva Srbija svakako nije“, ocenjuje Petrović za N1.

Prema njegovim rečima, luksuz Tamare Vučić mogao bi lako da presedne „najskromnijem“ predsedniku u novijoj istoriji jer ne ide uz njegov imidž koji želi da prikaže sirotom narodu kome se obraća.

„Dok ljudi motaju kablove za minimalac, neki očigledno odlično žive i motaju velike pare“, navodi urednik Danasa.

Novinar Dojče Velea Nemanja Rujević ne bi rekao da ona „promoviše luksuzni život u siromašnoj Srbiji“, već da ga ona samo živi.

Pročitajte još:

„Pogledajte Vučićeve sakoe, cipele i vinske podrume, crne fondove vladajuće stranke, pogledajte imetak ministra Malog, pogledajte gde viđeni funkcioneri školuju decu iako u imovinskoj karti nemaju ništa osim hiljadu evra plate, pogledajte kakav vozni park imaju Vučićevi kumčići i takozvani mutni biznismeni – to je pravi lopovluk i uvreda za sirotinju u Srbiji“, napominje za N1 Rujević.

On dodaje da uštirkane fotografije „prve dame“ tom pravom izrugivanju sirotinji ne mogu ni da priđu.

„Nije fer da se na Tamari Vučić lome kola, to je onaj ružan patrijarhalni manir da je nekako „žena za sve kriva“, ukazuje naš sagovornil.

Kako naglašava, zakon prepoznaje „supružnika predsednika Republike“ kao nekog ko obavlja „protokolarne i druge društvene obaveze“ i za to prima nadoknadu od narodnog novca.

Medije i javnost bi, kaže on, samo utoliko trebalo da zanimaju lik i delo Tamare Vučić – koliko njeno ispunjavanje tih „obaveza“ ima smisla? Svako dalje petljanje u njen život, stil, izgled, prema njegovim rečima, nije ništa drugo nego malograđanština.

„Rekao bih da „obaveze“ gospođe Vučić nisu bitno drukčije nego drugih žena u sličnoj poziciji. A i to učešće „prvih dama“ i, ređe, „prvih džentlmena“ u javnom životu je takođe malograđanština. To bi, kao, trebalo da pokaže porodični sklad šefova država i vlada što je opet tema koja ne bi trebalo nikog da zanima. Gospođa Vučić je privatno udata za predsednika Vučića, šta se nas to tiče?“, ukazuje Rujević.

On navodi i primer ukazivanja Mišel Obame ili Melanije Tramp, što, kako kaže, to izađe na imitiranje britanskog dvora.

„To je isprazni glamur, maženje siročadi i napuštenih životinja, jalovi govori o „miru u svetu“, to su skupa pića i večernje toalete, na tim slikama je više leptir-mašni nego što je prosečni građanin u životu video uživo. Kad se to spoji sa Instagramom – gde se ionako sugeriše savršeni život – pa još sa tabloidnom žicom svih medija, onda dobijete preveliko pridavanje značaja onome što recimo Tamara Vučić radi“, ocenjuje Rujević.

Prava i privilegije prve dame

Tamara Vučić, kao supruga predsednika Republike Srbije, prema Zakonu o predsedniku, ima mogućnosti za određene privilegije i prava sve dok njenom suprugu traje mandat.

Međutim, kako je portalu N1 nezvanično rečeno pre nekoliko meseci u državnim institucijama, supruga predsednika ne koristi prava koja joj omogućava zakon.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

U članu 32 Zakona o predsedniku navodi se da supružnik predsednika Republike koji je u radnom odnosu ima pravo na odsustvo s rada dok izvršava protokolarne i druge društvene obaveze i za to vreme ima pravo na naknadu plate u iznosu plate koju bi primao da radi na svom radnom mestu.

Povezano:

Sredstva za naknadu plate, dodaje se, obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

S druge strane, prema članu 33 istog Zakona, supružnik predsednika Republike koji je u radnom odnosu ima pravo da mu radni odnos miruje dok njegovom supružniku traje mandat predsednika Republike, da mu se vreme mirovanja radnog odnosa računa u staž osiguranja u smislu propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju i da za to vreme mesečno prima 20 odsto plate predsednika Republike.

„Sredstva za mesečno primanje i doprinose za obavezno socijalno osiguranje obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, a osnovica doprinosa je zarada koju bi supružnik ostvarivao na radnom mestu na kome je radio pre mirovanja radnog odnosa“, ističe se u Zakonu o predsedniku.

Iako supruga Aleksandra Vučića u poslednje vreme veoma aktivna u društveno odgovornim kampanjama i učestvuje u brojnim konferencijama iz oblasti zdravstva, što se vidi na njenom Instagram profilu, Tamara Vučić ne koristi pravo na mirovanje radnog odnosa.

Portalu N1 je pre nekoliko meseci nezvanično rečeno da ona redovno odlazi na posao u Ministarstvo spoljnih poslova, a da konferencije posećuje posle radnog vremena.

Za razliku od prethodne prve dame Dragice Nikolić, Tamara Vučić, kako navode, nema svoju kancelariju u Predsedništvu Srbije, niti fondaciju.

Zvanične odgovore o radnom statusu supruge Aleksandra Vučića nikada nismo dobili od kabineta predsednika Srbije i Ministarstva spoljnih poslova.

Uticaj na rejting supruga

Pre dva meseca N1 je pisao o uticaju aktivnosti prve dame na rejting predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vladajuće partije SNS. Zamenica glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN Vesna Mališić tada je rekla da nije isključeno da je to inspirisano iz štaba vladajuće stranke zato što pretpostavljaju da prva dama, za razliku od svog muža, izaziva znatno više pozitivnih emocija.

Povezane vesti:

Ona je tada ocenila da se prva dama retko pojavljuje u javnosti sa svojim suprugom, što smatra vrlo neobičnim.

„Čini mi se da se predsednikova supruga više pojavljuje kao autonomna ličnost nezavisno od njega, sa funkcijom prve dame. Nju nećemo videti na prijemima sa svojim suprugom, nikada nismo videli da je predsednik države drži za ruku, što bi takođe bilo prirodno. Uočljivo je da prve dame nema zajedno s predsednikom, ali je ima pojačano kao samostalne ličnosti u onome što može da doprinese imidžu šefa države“, napominje Mališić.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar tada je rekao da aktivnosti prve dame nisu prioritetne kad je u pitanju rejting Aleksandra Vučića u javnom mnjenju u Srbiji jer je, kako kaže, Vučićeva popularnost direktno vezana za ono što on čini.

„U Srbiji, kao i u drugim zemljama, jeste važno da i na porodičnom planu najviši državni funkcioneri imaju stabilne odnose i da nemaju afere ili kontroverze. U tom smislu, za poziciju Aleksandra Vučića svakako je bitno da ima ženu koja je takođe prepoznatljiva kroz aktivnosti kojima se bavi i da za njeno ime nisu vezane nikakve afere. Ono gde aktivnosti Tamare Vučić svakako imaju važan uticaj jeste reputacijski nivo izvan Srbije, imajući u vidu da prva dama prisustvuje događajima koji možda nisu ni mesto ni prilika za predsednika“, naveo je nedavno Klačar.