Nakon dugih pregovora opozicije, male promene i dogovor – načelan

Vesti 23. nov 202119:29 > 19:3026 komentara

Opozicione stranke koje su bile deo Saveza za Srbiju, postigle su dogovor o zajedničkom izlasku na izbore. Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka i Pokret slobodnih građana biće u koaliciji za lokalne parlamentarne i predsedničke izbore.

Grupisanje opozicije za izbore je u toku. Novi predizborni dogovor četiri stranke lider Narodne stranke Vuk Jeremić predstavlja kao načelan. „Ukoliko se ne dogovorimo (Dragan) Đilas, (Zoran) Lutovac i ja možemo da se bacimo sa mosta“, rekao je u Danu uživo Jeremić.

U razgovorima koji su se vodili dogovaralo se o jedinstvenom nastupu, zajedničkim kandidatima za Beograd i predsednika Srbije kao i kako će se odbraniti glasovi građana iz kontrolore na izborima.

„Nema ovde mesta za sujete, kad smo zajedno, kad smo u jedinstvenom frontu protiv ovog zla, za promenu sistema i sklanjanje mafije. Verujte, 10 puta smo jači nego kad smo odvojeni i to građani Srbije vide i osete“, naveo je zamenik predsednika SSP Borko Stefanović.

Povezano:

Politikolozi vide da su se pregovori vodili dugo i da su napravljene minimalne promene zapravo Saveza za Srbiju – nema pokreta Dveri Boška Obradovića, ali tu je Pokret slobodnih građana.

„Potrošeni su meseci zarad pregovora, iako smo svi manje-više znali da će ovako izaći na izbore i ono što je meni još važnije – vodili su razgovore i pregovore o tome kako izaći na izbore bez da su građane pre toga obavestili da izlaze na izbore“, navodi politikolog Boban Stojanović.

Već se govori i o šansama ovako organizovane opozicije iako još nije poznato ko će biti kandidati i šta je dogovor za posle izbora.

„Šanse opozicije u ovim uslovima su vrlo male, šta god da dobiju biće napredak, s obzirom na to da je bojkot uradio nekakav posao i pokazao i skrenuo pažnju međunarodnoj javnosti da ovde političkog sistema više nema“, naveo je Branko Čečen (CINS).

Za sada su se iskristalisale tri kolone: jednu čine DSS-POKS, zatim „Zeleni“ gde su zajedno stranka Nebojše Zelenovića, Aleksandra Jovanovića Ćute i Ne davimo Beograd i nova kolona koja je uglavnom prošle izbore bojkotovala.

„Imamo niz drugih partija koje ostaju ispod cenzusa, odnosno glasovi njihovih birača biće praktično bačeni i tu mislim na pokret Dveri, Socijaldemokratsku stranku, Novu stranku i sigurno još 10-ak nekih pokreta“, ocenjuje Stojanović.

Dok se opozicija grupiše, u Srpskoj naprednoj stranci se priprema izborna skupština, a gradski odbori naprednjaka redom ponovo izglasavaju da kandidat za predsednika stranke ostane Aleksandar Vučić.

Komentari

Vaš komentar